Dragilor,

Am stat și eu la un  moment dat in Berceni și am mai trecut pe langă groapa de gunoi, am mai simțit efectele negative ale ei și dacă aș mai fi în zonă, mi-aș dori să știu că copiii mei nu vor avea probleme de sănătate doar că suntem români și avem atitudinea  „ca merge și așa”.

Sunt multe nereguli de funționare  cu această groapă și mi-aș dori ca autoritățile platite din impozitele noastre să găsească o soluție!

Nereguli la groapa de deșeuri Glina, în urma controalelor efectuate de către funcționarii publici abilitați și consemnate în procesele verbale încheiate de aceștia

  1. Introducerea de deșeuri neconforme, printre care și deșeuri cu potențial toxic
  2. Neacoperirea optimă a celulelor depozitului care nu se mai află în exploatare
  3. Neeșanteizarea optimă a puțurilor de extracție a gazului, fapt ce cauzează eliberări nepermise ale gazului de depozit în atmosferă
  4. Sisteme nefuncționale de colectare a levigatului (transformarea materialelor într-un praf fin)
  5. Zona activă de depozitare a deșeurilor este total deschisă pe mii de metri pătrați, față de prevederile legislative care impun un standard de 2 500 mp

 

Continuarea depozitării deșeurilor la groapa de gunoi Glina are consecințe grave asupra sănătății populației din zonă, ducând la poluarea apei și aerului, la răspândirea de boli și propagarea factorilor de mediu nocivi. De asemenea, poziționarea acestei gropi de deșeuri atât de aproape față de locuințele populației pune în pericol poziția României față de Comunitatea Europeană, atrăgând sancțiuni și amenzi.

Groapa de deșeuri Glina nu respectă dispozițiile legale privind depozitarea deșeurilor și protecția mediului înconjurător. Încă din anul 2003, au fost formulate sute de sesizări la Garda de Mediu, din partea locatarilor din Popești Leordeni, Panetelimon, Cernica și ale cetățenilor din cartierele Berceni, Balta Albă, Titan, 23 August, care au reclamat faptul că se simte un disconfort olfactiv persistent, repetitiv.

Deșeuri toxice cu conținut de cianuri, depozitate ilegal

Groapa de gunoi Glina, administrată de SC ECOREC, era autorizată doar pentru „deșeuri menajere provenite de la populație, gen resturi de cartofi, varză, fructe, legume, ambalaje de carton și plastic, „deșeuri care sunt oricum daunătoare și reprezintă un pericol pentru sănătatea populației aflată la o distanță foarte mică de groapă.

Pe lângă resturile de gunoi de la populație au fost depozitate ilegal, contra unor sume imense de bani, cantități mari de alte tipuri de deșeu provenit din industrie: „deșeuri cu potențial toxic h-14 cu conținut de cianuri„, interzis la depozitare. Acest lucru a sporit poluarea și toxicitatea zonei de peste 1 000 de ori punând în pericol, și continuă și în viitor să pună în pericol, sănătatea a zeci de mii de oameni. Aceste deșeuri toxice puteau fi tratate în instalații speciale tip rafinării în afara Românie

Amestecul între resturile menajere provenite de la populație și deșeurile ecotoxice industriale cu conținut de cianuri a contaminat toată masa de deșeuri din groapa Glina, creând, prin reacții chimice, un adevărat pericol care poluează permanent apa de suprafață și apele subterane.

Apele subterane încărcate cu deșeuri ecotoxice și cianuri migrează ușor în direcții diferite subterane și au ajuns și continuă să ajungă permanent și în București producând în acest fel dezastre în rândul sănătății populației, vizibile imediat sau în timp.

Apele de suprafață contaminează culturile sătenilor din jur știind că Glina și Popești Leordeni reprezintă un bazin legumicol important care aprovizionează Bucureștiul. În acest fel, bucureștenii cumpără legume din piețe, cu potențial toxic care îi îmbolnăvesc în timp.

Groapa pe gunoi Glina se află la o distanță ilegal de mică de locuințe

Una dintre problemele majore o reprezintă distanța extrem de mică dintre groapa de deșeuri Glina și locuințele cetățenilor din comuna cu același nume. Legislația prevede că distanța față de locuințe ar trebui să fie de minimum 1 000 m (Ordonanța 119/2014, art. 11.1). Distanțele la care se află casele sunt, în unele cazuri, mai mici de 200 m.

Nerespectarea legislației privind depozitarea deșeurilor și protecția mediului a condus nu numai la mirosul pestilențial, dar mai ales la poluarea aerului cu hidrogen sulfurat. Problema gravă a calității aerului care pune în pericol sănătatea locuitorilor din București și din cartierele învecinate, cât și localizarea gropii de deșeuri la o distanță chiar sub 200 m față de locuințele din localitatea Glina, a determinat inclusiv sesizarea Comisiei Europene. (Andrei Nicușor Tomescu, Președinte Asociația Europeană pentru Dezvoltare Durabilă AEDE)

Informatiile le am via Asociației  Europeane  pentru Dezvoltare  Ecourabilă  AEDE

A.E.D.E are ca obiectiv siguranţa şi protecţia mediului şi reprezintă interesele comunităţii locale din localităţile Glina şi Popeşti-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniţi de la groapa de gunoi Glina şi apără cetăţenii de abuzurile comise pe seama sănătăţii acestora. A.E. D.E. este sprijinită în prezentul demers de Comisia Europeană și de Președintele acesteia, dl. Jean-Claude Juncker, prin reprezentantul său, dl Georges Kremlis.

Experienţa consolidată a membrilor Asociaţiei A.E.D.E  în cadrul altor asociaţii au dus la obţinerea de rezultate remarcabile în lupta pentru protecţia mediului.

A obţinut un prim succes privind identificarea funcţionării fără Autorizaţie de mediu a gropii de gunoi Glina. În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Naţională de Mediu a efectuat o acţiune de control la depozitul de deşeuri Glina şi a descoperit funcţionarea fără autorizaţie a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravenţională de 60.000 lei, precum şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii operatorului economic.”

Lasă un răspuns