Am avut placerea sa particip la invitatia curajoasa a Anei, zilele trecute, depre calitatea vietii sexuale a femeilor din Romania. Discutia a fost intiata de un studiu efectuat de Feminella si Gallup. Din cate am inteles cei la Feminella fac un pionerat cu acest studiu in Romania.

Toate bune si frumoas la sediul Asociatei Roi.  Ana de la Mamica Urbana arata splendid, ca orice viitoare mamica :), flori frumoase aranjate cu delicatete de  Oana si miros de paine calda.  Ana si Simona David – Crisbasan de la Asociatia ROI ne-au ajutat cu moderarea discutiei.

Un pic despre studiu:

ABC_6731

 

– a fost efectuat in Bucuresti, pe un esantion de femei intre 25-60 ani. In acest caz, viata sexuala a femeii in Romania, nu sunt de acord ca „trendul” e la capitala. Eu zic ca relitatea este in tara!

-trecand peste aspectele comerciale ale studiului, acesta ne arata cateva realitati

  • „Femeile din România, cu vârsta între 25-60 ani vizitează rar medicul ginecolog (54% din eșantion cel puțin 1 dată pe an), iar importanța acordată vieții sexuale scade odata cu înaintarea în vârsta (targetul menopauză nu pune accent pe sex).”  Comentariu personal: Da, probabil ca da. In tara cu siguranta procentul este si mai mare.
  • „Medicul de familie este cel mai vizitat de către femeile intervievate, 4 din 10 respondente afirmând că în ultimul an au făcut mai mult de 4 vizite la cabinetul acestuia.” Comentariu personal: Fara o educatie din familie care sa te invete ca trebuie sa fi deschisa cu corpul tau si fara o lupa cu rigorile uneori stupide ale societatii, nu vom merge  la medici specializati si ne vom „ascude” dupa medicul de familie.
  • „27% dintre persoanele de sex feminin cu vârsta cuprinsă în intervalul 25-60 ani şi care au acceptat să participe la studiul Gallup, acuză simptome specifice  “uscăciunea mucoasei vaginale”. Incidenţa acestei afecţiuni creşte o dată cu înaintarea în vârstă, astfel încât o treime din femeile cu vârstă peste 45 ani declară că suferă de uscăciunea mucoasei vaginale. În strânsă corelaţie cu vârstă, 32% dintre femeile aflate la premenopauză saumenopauză afirmă că suferă de această afecţiune.” Comentariu personal; Feminella are o solutie !
  • „Durerile în timpul actului sexual sunt reclamate mai ales de către respondentele tinere (25-34 ani), iritaţiile şi arsurile constante în zona vaginală sunt resimţite mai mult de către femeile peste 45 ani, în timp ce senzaţia de uscăciune de-a lungul întregii zile este recunoscută mai ales de către intervievatele din categoria 35-44 ani.”
  • „38% dintre respondente afirmă că întreţin mai puţin de un contact sexual pe săptămână, 23% au un număr de 1-2 contacte sexuale pe săptămână, în timp ce 9% dintre respondente au mai multe de 3 contacte sexuale săptămânal. Numărul de contacte sexuale săptămânale scade o dată cu înaintarea în vârstă, iar femeile din eşantionul maternitate par să fie cele care întreţin cel mai mare număr de contacte sexuale.” Comentariu pesonal:” femeile din esantionalul maternitate” nu sunt sigur femeile care au nascut:)
  • „Importanţa vieţii sexuale urmează acelaşi trend prezentat mai sus, adică pe măsură ce respondentele înaintează în vârstă, acordă o importanţă mai scăzută acestui aspect. Chiar şi aşa, indiferent de segmentările folosite, mai mult de jumătate dintre respondente consideră că este important să aibă o viaţă sexuală împlinită.
  • „În ceea ce priveşte discuţia cu partenerul legată de uscăciunea mucoasei vaginale, respondentele se împart în mod egal între cele două alternative. La analiza pe vârste observăm că o majoritate covârşitoare (88%) a femeilor de 25-34 ani au discutat cu partenerul lor, în timp ce doar 40% dintre femeile peste 53 ani au făcut acelaşi lucru. Aceeaşi tendinţă se observă şi la comparaţia eşantionului maternitate cu eşantionul menopauză: 88% faţă de 43% dintre respondente au purtat o discuţie cu partenerul de viaţă având ca subiect uscăciunea mucoasei vaginale.” Comentariu pesonal: Acum sincer, cred ca mai important este sa discutam depre viata sexuala sau alte probleme ale cuplului, lucrurile mai mici se revolza de la sine.

ABC_6822

In cadrul intalnirii datorita probabil si prezentei presei, nu s-a discutat concret despre calitatea  vietii sexuale.  S-au desprins cateva concluzii  generaliste, ca faptul ca trebuie sa ne educam mai intai pe noi pentru a ne putea educa copii sa fie mai deschisi in a comunica despre astfel de aspecte. Se incurajeaza discutia despre probleme din viata sexuala cu partenerul, prietenele, ginecologul….

Mda… acum sincer cred ca ar trebui sa discutam mai mult si in presa si in 2.0 despre viata sexuala reala, insa stau sa ma gandesc ca tine totusi de intimitate si facand-o publica nu ajuta cu siguranta. Calitatea vietii sexuale depinde de foarte multe lucruri la o femeie: stres, odihna, partener, alimentatie, complexe etc. Cred ca e important sa avem cu cine sa discutam problemele noastre si ideal ar fi sa fie partenerul.

Consider ca noi femeile suntem „vinovate” de calitatea vietii sexuale intr-un cuplu, pentru ca noi suntem mai sensibile.  Ca femeie trebuie sa constientizezi ca dupa nastere te transformi din toate punctele de vedere si orice probleme nerezolvate pana atunci se vor agrava. Cu siguranta dupa aparitia unui copil, viata sexuala a cuplului este mult mai complicata. In plus viata coditiana, stresul erei moderne face ca noi sa nu o vedem ca pe prioritate.

Mi-ar fi placut sa discutam cum „rezolvam” diversele probleme din cuplu. Acum sincer, o viata sexuala calitativa ajuta mult cuplu si implicit familia.  Nu cred  insa ca suntem pregatite sa discutam concrent  pe un blog, pentru ca pur si simplu ne expunem prea mult si apoi care ar mai fi rolul prietenelor :). Daca vreti ma pot preface ca „vorbim” insa sigur nu vor fi amanunte concrete si nu vad cum ar ajuta :).

Cel mai importat insa de retinut este ca pentru orice problema credem ca am avea sa ne facem curaj si sa o discutam cu partenerul si cu medicul specialist!

Lasă un răspuns