Ce nevoi avem? Mancare, apa, somn evident, siguranta si  DRAGOSTE!  E dintr-o piramida ceva :)?!  Nu chiar :).

Cu toti stim ca nevoia de dragoste  este vitala in dezvoltarea noastra si in confortul psihic dar nu avem grija tot timpul de acesta nevoie. La o intalnire cu cateva doamne minutate( mame), organizata de Pampers, pentru a afla mai multe despre importanta sanatatii pieliii copiilor nostri, am aflat si cat de importanta este atingerea si dragostea pentru un copil mic.

La acesta intalnire au participat  si specialistii Pampers: Bogdana Rusescu din partea Procter&Gamble,  Roxana Pușcă( medic pediatru), Cristiana Haica(psiholog), Alina Cascaval( dermatolog). Am pornit discutia intr-o atmosfera  relaxanta oferita de EdenSpa, de la principiul ca in viata ar trebui sa ne imbratisam mai mult peroanele dragii.  Pai de ce? Pentru ca pielea este cel sensitiv organ prin care se poate transmite cel mai eficient dragostea si starea de bine. Pentru  bebelusi pielea este fereastra lor catre lume. In primele luni de viata invata despre mediu inconjurator prin atingeri.  Dragostea mamei se transmite cel mai bine prin atingere.

foto_Ana_Romanescu_2

foto_meeting_bloggers_30_Oct

Dupa cum am afltat, pana la 3 ani copiii isi dezolvata sistemul neuronal. Acest sistem neuronal pana la 10 ani stangneaza, iar dupa 10 ani incepe sa se consume :). Conform unor studii serioase numarul sinapselor este direct proportionala cu numarul imbratisarilor. Cu cat familia isi imbratiseaza mai mult copilul pana in trei ani, cu atat reteaua lui neuronala e mai dezolvata. Pe langa mostenirea genetica conteaza deci si atingerea in dezvoltarea copilului.  Nu stiai lucru acesta nu? Nici eu :).

Pe langa dezolvarea neurologica, „atingerea cu dragoste” ajuta  si la dezvoltarea imunitatii , la dezvoltarea resitentei la stres si la fidelizarea tatalui( fata de familie). Cu cat tatal e mai implicat in schimbatul scutecelor cu atat e mai fidel :)! Daca nu ma credeti iata ce spune specialistul:

Dr Roxana Pușcă, expert Pampers: “Pentru că bebelușii adoră să fie atinși, mângâiați, îmbrățișați, o bună modalitate de a le permite acestora să experimenteze diferite senzații prin intermediul pielii este și aceea de a-i lăsa în casă în scutecel, în condițiile unei temperaturi adecvate, care să permită acest lucru. Aproape toate mesajele pe care le primesc de la lumea înconjurătoare, nouă și neexplorată, le vor parveni la început prin piele, deoarece simțul tactil este primul simț care se dezvoltă. Experimentând tot felul de atingeri, bebelușii vor deveni din ce în ce mai curioși și mai curajoși, dobândind mai multă mobilitate și dezvoltând abilități motrice complexe. În plus, contactul dintre pielea bebelușului și cea a mamei stimulează eliberarea oxitocinei(hormon prezent la nivelul creierului), care reduce nivelul hormonilor de stres, având efect calmant și contribuind la stabilirea unei relații cu celălalt. Micuții de toate vârstele resimt dragostea mamei prin intermediul atingerilor. Spre exemplu, în timpul masajului, atingerile delicate și afectuoase ajută la îmbunătărirea ritmului respirației, circulației, digestiei și metabolismului, contribuind la întărirea sistemului imunitar”.

Bineinteles ca pentru a functiona corect acest transfer, pielea copilului trebui sa fie sanatoasa si aici intevine Pampers Premium Care sa ne ofere confortul pielii.

A fost o adevarata placere sa discutam intre mame despre copiii nostri, experientele noastre de tot felul si sa ne impartasim emotiile.

Retineti: Atingerea cu dragoste” e valabila pentru intreaga familie, nu numai pentru copii!

Ioana Sofia in prima luna de viata
Ioana Sofia in prima luna de viata

P.S Conform specialistilor un copil este in medie pregatit sa renunte la scutece fiziologic in jurul varstei de 2 ani jumatate.  Trebuie insa sa-l asteptam sa fie pregatit si psihic( conteaza foarte mult). Asa ca nu stresati copilul :)!

0 comments on Atingerea e vitala

Lasă un răspuns