Ieri va povesteam de micul nostru concediu de Sarbatori, unde am vazut copii hraniti cu Cola si ciocolata la micul dejun?! Acum vreau sa va povestesc pentru alimentatia copiilor nostri si atentia pe care ar trebui sa o dam acesteia. In ultima vreme, am vazut la diversi parinti apropiati comportamente in educatia alimentara a copiilor lor cu care eu nu sunt de acord si invitatia pe care am avut-o zilele trecute la relansarea campaniei: „Lapetele, aliatul cresterii echilibrate a copiilor scolari si prescolari” , organizate de Tetra Pak( www.laptescolar.ro), a picat de minune. Locatia a fost foarte draguta! Le multumesc din suflet organizatorilor ca m-au facut partasa la aceste discutii!
Dragii mei, se pare ca nu sunt nebuna, daca ma stresez cum sa fac sa ma asigur ca a mea fetita nu va manca pui din comert cand va merge la gradinita! Cel mai mare stres al meu momentan este: cum voi controla alimentatia copilului mei la gradinita/cresa!
La intalnirea de care va spuneam mai sus, pe langa doamnele mamici ale blogosferei romanesti si oranizatori, au participat si specialisti: Prof. Dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice si Vicepresedinte Societatea de Nutritie din Romania si Cristiana Haica, psiholog( pe care am avut placerea sa o reintalnesc si care mi-a deschis ochii cu diferite ocazii). Bineinteles ca nu am ratat ocazia sa imi confirm/infirm anumite teori. Prin acesta campanie, se doreste promovarea alimentatiei sanatoase la copii prescolari si scolari. Din diferite studii, a reiesit ca comportamentul alimentar al viitorului adult poate fi educat, influentat, corectat cel mai eficient in perioada perioada prescolara/scolara a copilului, cand este foarte receptiv la informatii. Incepand cu adolescenta, copilul nu mai poate fi usor educat si va manca asa cum s-a invatat.
Principiile ce ar trebui sa le respectam in alimentatia noastra, nu numai a copiilor sunt: ECHILIBRU, MODERATIE, VARIETATE.
Dna Dr Gabriela Radulian mi-a fost de mare ajutor in a intelege principiile de mai sus. Cu toti sper ca stim de piramida alimentara, un „grafic” ce ne indruma cum sa avem o alimentatie sanatoasa. Sa recapitulam:
1.Paine, cereale, orez si parte( 6-11 portii pe zi)
2. Legume si vegetale( 3-5 portii pe zi)
3. Fructe( 2-4 portii pe zi)
4. Lapte si derivate( 2-3 portii pe zi)
5.Carne, peste oua( 2-3 portii pe zi).
Categoria de lactate se pare ca o cam ocolim ca romani. Laptele este un aliment important pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. Din lapte, Calciu este asimilat cel mai rapid si eficient. Laptele este un foarte bun calmant pentru adult.
Pentru detalii de incredere, va recomand sa vizitati pagina Societatii De Nutritie din Romania sau sa cautati „Ghid pentru alimentatie sanatoasa” Ed.Performantica( din care am extras detaliile de mai sus).
Tot datorita unor studii am aflat ca mai putin de jumatate din romani, sar peste micul dejun. Actiune ce nu este deloc recomandata! Daca sarim peste micul dejun, performatele in prima jumatate a zilei vor fi scazute( vezi copiii care se duc la scoala atunci) si suntem predispusi la obezitate. Ar trebui sa distribuim echilibrat caloriile pe parcursul unei zile, nu sa le „inghesuim” in masa de seara. Mai multe „informatii din studiile Euromonitor 2013 privind consumul de lapte ambalat in Romania vs alte state din UE, studiul privind aportul de micro- si macronutrienti si din Ghidul pentru alimentatia sanatoasa elaborat de Societatea de Nutritie din Romania. Varianta pdf a Ghidului o regasiti pe site-ul Ministerului Sanatatii http://www.ms.ro/documente/Ghid1_8318_6022.pdf, informatii relevante pentru subiectul campaniei fiind regasite la paginile 49-51, 70-72, 131-133, 136-137, 148-149, 154 si 167 (conform numerotarii cartii).”
Am mai aflat ca parintii transmit bebelusilor cum sa reactioneze la un aliment, prin simplu fapt ca se stramba cand il ofera bebelusului. Bebe „citeste” foarte bine limbajul non-verbal si daca tu esti incruntata cand ii dai morcov, va invata ca asa trebuie sa reactioneze.
Ca si parinte trebuie sa fi consecvent in ce alimente oferi copilului. Trebuie sa perseverezi si sa nu te lasi influentat de cei din jur. EX: nu ii dai din cand in cand dulce( zahar)/fast food copilului mic, sa se invete, sau sa nu ceara mai incolo. Nu ii dai! Cand va intra in colectivitate si va fi influentat de mediu social, trebuie sa fi perseverent si sa-i oferi informatii /explicatii complexe copilului pentru a putea trece peste presiune sociala. Sunt sanse foarte mari sa nu manace cand va fi adult alimente nesanatoase, chiar si in adolescenta-pentru ca nu le-a „invat’ cand era mic si deci nu are un gust/apetit pentru astfel de alimente. E indicat chiar ca te documentezi daca nu sti sa oferi explicatii.
Ce mi s-a parut foarte util este invitatia la joaca, cand un copil refuza un aliment. Incerci sa gasesti prin joaca un mod in care copilul sa se „imprieteneasca” cu alimentul. Exemplu pe care l-am primit a fost: brocolii pot fi copaceii pe care ii mananca dinozaurii. 🙂
Tot prin joaca, putem invata copilul sa aiba obiceiuri sanatoase in alimentatie- ex: facem impreuna lista de cumparaturi cu alimentele din cele 5 categorii ale piramidei :).
Iata ce ne spun si specialistii:
“Copiilor preșcolari și școlari li se recomandă să consume două-trei porții de lapte și produse lactate pe zi (o porție de lapte însemnând o cană de lapte), pentru a le asigura necesarul zilnic de de calciu, fosfor și proteine. Organismul copilului necesită nutrienți de calitate pentru o creștere și dezvoltare armonioasă, dar există studii în care s-a constatat că alimentația copiilor între 3 și 6 ani este deficitară în principal în calciu și fier. Fără a asigura necesarul zilnic de calciu, de 800 mg, există riscul de apariție a rahitismului și respectiv a hipocalcemiilor. De aceea, la nivel european se recomandă informarea părinților, a cadrelor didactice și a copiilor privind alimentația echilibrată optimă din punct de vedere nutritional, pentru menținerea stării de sănătate. Deoarece laptele este o sursă importantă de nutrienți esentiali, a fost prima propunere a Uniunii Europeane, de aliment subvenționat, pentru a se oferi copiilor din grădinițe și școli ca gustare, în vederea prevenirii afecțiunilor determinate de carența de calciu”, ne recomandă Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Copilul trebuie învățat de mic să capete obiceiurile alimentare sănătoase şi echilibrate prin crearea unor ritualuri alimentare în ce priveşte numărul de mese pe zi, dacă este posibilul orarul acestora, locul unde se ia masa şi mai ales ceea ce mănâncă. Aceasta se poate realiza în special prin modelul familial care ar trebui să fie susținut şi în cadrul grădiniței și școlii. Dacă un copil primește din primii ani de viață lapte, produse lactate, legume, fructe, le vede zilnic pe masa lui, ulterior, intrând în sistemul educațional, va continua să le consume în fiecare zi, se va obișnui cu această alimentație, își va crea astfel obiceiuri sănătoase pe care le va continua ca adolescent și adult. De aceea, este foarte important ca părinții să se implice nu doar acasă, ci și la grădiniță și la școală, să ceară informații despre meniul copilului lor, să spună NU produselor pe care acasă nu le oferă copilului, dacă le consideră mai puţin sănătoase, să fie mereu prezenți și conștienți că eforturile de a-l învăța pe copil sunt continue căci educaţia pentru o viaţă sănătoasă este una din cele mai importante moşteniri pe care un părinte le poate transmite copilului său. Este bine să nu se renunţe la aceste principii legate de alimentaţie nici sub presiunea mediului social și nici în perioadele (fireşti, de altfel) de rebeliune ale copilului, specifice anumitor vârste”, declară Cristiana Haica, psiholog.
Dra Vorbareata a fost mancasioasa inca de la nastere. Acum stiu ca nu tine doar de noroc! Stiu ca pe langa bagajul genetic am contribuit si eu:
- prin alimentatia in timpul sarcinii: diversificata, sanatoasa, fara ciocolata, dulciuri, cu foarte multe lichide-placenta mea fiind foarte bine hidratata a transmis catre copil mai bine nutrientii.
- prin alimentatia in timplul alaptarii si durata alaptarii( minim 6 luni): diversificata, echilibrata( 3 mese zilnice), varianta, lichide multe( apa si ceai), fara fastfood/dulciuri/conserve/orice cu potentiator de arome. Daca in timpul sarcinii am avut si mici exceptii, in alaptare am fost foarte stricta. Pentru a nu gresi in procsul de alaptare m-am informat( carti, cursuri, prieteni) cat mai bine cu privire la stimularea lactatiei si la cum ar trebui sa arate acest proces
- prin atitudinea relaxata cand ii ofer un aliment nou: nu ma stramb, sunt pozitiva si perseverez cand nu-l mai vrea. Ii introduc si incurajez si alimente care nu-mi plac mie( ex: ananasul).
- printr-un program echilibrat pe care incerc sa-l ofer zilnic si de la care nu ne abatem: fructe si lactate dimineata, legume si carne/ou la pranz, lactate( iaurt) seara.
Chiar daca lumea considera ca nu-i dau mancare normala, ca sunt exagerata cand cu diverse ocazii nu-i dau snitel, cartofi prafiti sau ca trebuie sa am incredere in cum s-a preparat un fel de mancare ca sa-il dau Ioanei, eu stiu ca ii fac un bine copilului meu. Cum va mai spuneam si cand am inceput acest blog: NU LASATI PE NIMENI SA GANDEASCA IN LOCUL VOSTRU! Poate ca parem nebune dar suntem bune pentru copiii nostri! 🙂