Dragilor,

Am avut oportunitatea sa pun cateva intrebari referitoare la gradinita Die Biene Maja Kindergarten si  sistemul Pyramide  de inatare a limbii germane. Poate va ajuta informatiile de mai jos. Pentru mine e un sistem nou si m-a interesat din perspectiva invatarii limbii straine sau a cat mai multe :).

Le multumesc pentru raspunsuri.

Enjoy!

 

  1. Cu ce este diferit sistemul Pyramide de alte sisteme educationale, din punct de vedere adaptare ulteriora la societatea romaneasca?

 

Sistemul Pyramide a fost gandit special pentru a facilita invatarea limbii germane de catre non-nativii din Germania, printr-o metoda care sa le permita acestora atingerea unui nivel de fluenta echivalent nativilor. Conceptul a fost dezvoltat de Institutul Pedagogic Cito din Germania, una dintre cele mai mari organizatii din lume specializata in testarea si masurarea potentialului cognitiv. Acest sistem inovator se bazeaza pe crearea unei scheme metodologice cu scopul de a structura modul de invatare a copiilor mizand pe experiente personale, senzoriale, interactivitate si maximizarea capacitatii de acumulare a cunostintelor raportate la fiecare etapa de crestere si dezvoltare. Diferenta principala fata de metodele traditionale de predare este tocmai principiul imersiunii. Copilul este “scufundat” intr-o adevarata “baie de limba germana” iar invatarea acesteia reproduce maniera in care copilul acumuleaza limba materna, fara insa a fi necesar ca parintii lui sa o vorbeasca. Totusi, Pyramide pastreaza, la baza, principiile traditionale si propune o metoda de lucru foarte bine structurata in 4 etape principale:

 

  1. Orientarea – crearea unei relatii de incredere intre elev si educator si observarea capacitatii copilului de acumulare a cunostintelor;
  2. Exemplificarea – invatarea concreta a notiunilor prin folosirea celor 5 simturi si raportarea in spatiu si timp;
  3. Extinderea – are la baza invatarea abstracta prin aplicarea notiunilor acumulate in experiente personale;
  4. Aprofundarea notiunilor invatate in etapele precedente prin aplicarea lor in noi contexte.

 

  1. Cate limbi straine poate invata un copil pana la 6 ani? 3 limbi straine de exemplu este prea mult?

Exista numeroase studii care spun ca cei care intra in contact cu o limba straina in primii 2-3 ani de viata pot ajunge la nivelul unui vorbitor nativ. Mai mult, la aceasta varsta, invatarea unei limbi straine se face in mod natural si la fel de usor ca asimilarea limbii materne.  Astfel, un copil poate invata fara probleme inca o limba in acelasi ritm cu limba materna. Mai poate acumula eventual inca una, in conditiile in care vorbeste constant aceste limbi cu persoanele prezente in viata lui (educatoare, parinti). Totusi 3 limbi straine ar insemna de fapt 4 daca includem si limba materna, ceea ce poate fi cam mult daca ne propunem varsta de 6 ani ca „deadline”. 

  1. Die Biene Maja ofera si varianta doar a cursului de limba germana?

Die Biene Maja Kindergarten ofera predare in limba germana la nivel de limba materna, adica absolut toate activitatile se desfasoara in limba germana. Un factor foarte important care determina nivelul de asimilare este expunerea timpurie a copilului la noua limba, care trebuie sa fie similara cu expunerea la limba materna. O ora sau doua pe saptamana nu sunt suficiente, deoarece copiii nu invata notiuni de vocabular si gramatica, ei absorb limba vorbita in jurul lor intr-un mod intuitiv. In concluzie, apeland la astfel de cursuri copilul va asimila, intr-adevar, notiuni, insa nu va ajunge la fluenta unui nativ.

  1. In sistemul Pryamide, un copil poate recupera informatii usor daca nu vine inca de la inceput?

Indiferent de sistem sau metodologie, daca nu se respecta etapele se poate produce un decalaj. De exemplu, un copil care vine la 4 ani are un decalaj de 2 ani (luand in considerare situatia ideala in care copiii incep de la 2 ani). Pe de alta parte, majoritatea celor care vin si au o prezenta constanta, mai tarziu, recupereaza multumitor. In plus, comparand, la varsta de 20 de ani, nivelul de fluenta al unei persoane care a inceput sa studieze germana in sistem matern la 2 ani, fata de o alta care a inceput de la 4 ani, cu siguranta vor exista diferente.

  1. Catre ce fel de parinti va adresati?

Ne adresam unor parinti receptivi, cu un nivel ridicat de pregatire, cu venituri medii si peste, deci care isi pot permite sa apeleze la o gradinita care functioneaza in regim privat.

  1. Exista o colaborare cu un psiholog in gradinita pentru evaluarea copiilor?

Colaborarea cu un psiholog poate viza numai anumite aspecte ale activitatilor din gradinita (cursuri optionale de dezvoltare personala, de exemplu). In orice caz, orice evaluare individuala se face cu acordul sau la solicitarea parintilor si are loc cu implicarea lor directa si in afara gradinitei.

 

     7. Cum se face trierea medicala la intrarea in gradinita?

Gradinita noastra are ca angajat un asistent medical care evalueaza copiii in fiecare dimineata, la sosire. In plus, in fiecare luni (deci o data pe saptamana) copiii primesc vizita unui medic pediatru al Medlife.

  1. Primiti si copii mai mici de 2 ani?

Da, primim si copii mai mici de 2 ani (de la 1 an si 7-8 luni), in functie de nivelul de dezvoltare si adaptare la programul gradinitei.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns