V-am mai spus (cred), stiu sa gatesc decent, nu foarte aspectos, am curajul sa incerc lucruri noi. Sunt insa constienta ca nu stapanesc foarte bine baza bucatariei si datorita timpului nu exersez prea des. Cand o am pe Buni, profit si ma mir de bucatele pe care le face. Imi place la diverse ocazi, sa faca ea dulciurile sau specialitatile ei. Nu se compara dulciurile de casa cu majoritatea coferatiilor din oras si stiu ce spun( chiar cu unele scumpe).
Buni e o bucatareasa desavarsita, inventiva, curajoasa. Cauta si pe internet retete pentru idei. Eu am fost ferita de prea multa bucatarie in viata mea, asa ca nu am prins diverse trucuri din copilarie. Nu pot spune ca nu mi place sa gatesc, insa nu ma dau in vant. Am momente cand ma apuca bucatareala. De obicei cand am timp, ca in concediile de maternitate :). Anul trecut am facut eu majoritatea preparatelor la ziua Ioanei. Am descoperit si un site dragut pentru retete. Insa marea mea descoperire este cartea Sandei Marin. Recunosc ca nu tot timpul imi ies, de ex: de Revelion , hamburgarii mei si piftia nu mi-au iesit 🙁 .
Rasfoind-o mai temeinic, pe langa bucataria romaneaca, am descoperit retete din diferse bucatarii internationale: franceza, engleza, italiana, spaniola. Dupa ce am vazut si un documentar la TVR despre acesta carte, am ramas fascinata.
Cartea este scrisa sub un pseudonim, numele adevarat fiind Cecilia Maria Simionescu, ce facea parte dintr-o familie de intelectuali din Iasi. Cartea a fost scrisa in perioada interbelica, o perioada foarte buna a poporului nostru cu o deschidere mare spre nou si Paris. Probabil si de aici influenta retetelor din carte.
Retetele au suferit o serie de modificari la ingredinente si cantitati in perioada comunista, datorita lipsurilor alimentare.
De ce m-am apucat eu sa laud cartea? Probabil( sper) ca multi o aveti in bucatatie sau ati auzit de ea, dar poate ca si mine nu v-ati oprit la ea cu prea multa atentie.
Este de n ori mai ieftina ca pret fata de cartile straine de retete( eu cred ca am dat 9 lei pe ea). Am realizat ca este o baza foarte buna pentru orice mama si este foarte actuala. Nu are doar retete romanesti. Jamie Oliver & Co, nu au inventat roata acum. Bucataria exista de cand am descoperit focul, retele se adapteaza vremurilor, insa avem si noi autorii pasonati de arta bucatariei care nu sunt mai prejos decat strainii. E drept cu mai putin marketing.
Cartea de bucate a Sandei Marin, pentru o persoana cu putina experienta in bucatarie, ce stie minusurile retetelor de pe internet, nu are prea multe fite sa gateasca doar dupa Ramsey, destul de inteligenta sa-si intelegeaga limitarile si sa aprecieze si autori romani, este ideala. Eu zic ca este baza oricarui amator cu aspirati de chef. Insa cati credeti ca au curajul sa recunoasca ca reteta de chec frantuzesc au gasit-o si in acesta carte ?! 🙂 Cu aceasta carte am invatat eu diferenta dintre un chec cu lapte si unt si un pandispan.
E practic caietul de retete al unei romance. Stiti voi cum au mamele sau bunicile noastre, retete stranse in timp intr-un caiet ingalbenit sau pe diverse foi. Deci nu ocoliti carte, s-ar putea sa va surprinda!