Cele ce urmeaza sunt propriile pareri, a mama de 2 copii, fara studii de specialitate 🙂 !

Iata-ma la inceput de diversificare cu copilul nr 2. Nu am sa inteleg de ce e nevoie de cursuri elaborate pentru a-ti invata copilul sa manace solid sau sa faci un piure. Parerea mea este ca cu putina informare, un pediatru bun si gandire de bun simt nu ai cum dai gres. Am  mai scris ceva pe acesta tema: Diversificare the beginingDiversificarea the next levelMini ghid pentru diversificare, Diversificare 10 luni.

Ca si cu Dra Titirez, datorita greutatii de peste 8 kg( la 5 luni), ne-am consultat si cu doamna pediatru si am inceput introducerea alimentelor solide la Buburuza. Se pare ca laptele meu nu o mai satura, mai ales ca nu am tinut un regim alimentar ca la carte cu 3 mese pe zi si multe lichide.

Urmam aceiasi schema pentru diversificare: legume, carne si apoi introducerea fructelor.  Iarasi nu am sa inteleg de ce simtim nevoie sa introducem tot felul de seminte, fructe, cereale exotice( a se citi non Romania) doar pentru ca ni se pare noua ca sunt mai sanatoase. Nu contest valoarea lor, doar ca la introducere alimentelor solide la un bebelus, sunt de parere ca nu trebuie sa ne abatem de la „traditional” din simplul motiv ca evolutia noastra ca specie in bazinul carpato-danubiano-pontic a scris ceva si in genele noastre si ele stiu sa fie pregatite pentru alimentele locale. Orice introducere de alimente exotice pot duce la dereglari digestive sau alte manifestari negativein viitor. E simpla logica zic… Am citit si eu 2-3 carti de diversificare scrise de straini, unele principi sunt comune insa multe retete, sfaturi sunt specifice nationalitatii autorului.

Eu am respectat exact indrumarile medicului pediatru, fara abatere, fara sa introduc eu x aliment ca asa zice bunica, sau ca asa am citit eu intr-o revista. Doamna doctror mi-a si explicat de ce nu e ok de exemplu sa-i dau piure de avocado in primi doi ani de viata.  Dra Titirez nu a primit vreun aliment nerecomandat pana la 2 ani si jumatate, nu gusta din ce mancam noi( BEBELUSII NU AU POFTE SUNT DOAR CURIOSI)si a avut un regim alimentar echilibrat pe care in general nu l-a refuzat. Apoi a inceput cresa si gradinita si ne-am alintat , dar tot dupa 3 ani i-am introdus laptele cu cacao( doar la gradinita), ceaiul de fructe, mango, castravetele, pepenele rosu. Nu mamanca ciocolata si intelege notiunea de alimente pentru adulti si nu face crize pentru ca nu ne-am abatut de la acesta regula. Ii mai dam din cand in cand sa guste un pic din ciocolata alba sau altceva din comert, insa daca nu vede prea mult in casa, nu i se pare normal. Deci, tot de parinte tine cat de alintat alimentar e un copil.

Revenind la diversificare redau mai jos schema noastra.

-Primele doua luni au insemnat introducerea meselor cu alimente solide si apoi sa ne-am focusat pe introducerea a cat mai multe alimente. Am inceput cu piureul de radacinoase( morcov, patrunjel, pastarnac, telina). Reteta: “500g zarzavat( 1/2 morcov, 1/2 radacini)+1000ml apa plata+un praf de sare. Se poate prepara si jumatate din cantitati, dar pastrand proportia 250g zarzavat/500ml apa.  legumele se fierb pana se inmoaie fara a adauga apa. Se separa, se paseaza in blender( daca aveti un robot babycook este si mai bine). Se amesteca cu zeama in care au fiert si se completeaza pana la 1000ml( sau cantitatea initiala de apa). Se mai da o datat in clocot si se raceste brusc. Dupa ziua 4-5 nu se mai adauga apa dupa fiert”.  Este importanta racirea brusca ( ex: sub jet de apa rece) pentru a nu permite bacteriilor sa se dezvolte. Piureul se introduce treptat la masa de pranz( 30 ml- prima zi, 60 ml -a doua zi…180ml). Pana se ajunge la cantitatea totala se suplimenteaza masa cu lapte.  Dupa 180ml piure se pot da 3-4 lingurite apa plata fiarta si racita. Stiu ca introducerea sarii este controversata, medicul nostru ne-a dat argumente logice si am decis sa o ascultam.

Apoi a urmat introducerea:

-carne vita matura( treptat in piureul de legume).

-ulei de germeni de porumb( treptat in piureul de legume)

-masa 2 : piuere fructe- mar curatat de coaja, ras pe razatoare de sticla, introducere treptate: 2 lingurite-prima zi, 4 lingurite-a doua zi… pana la un mar intreg

-branzica facuta in casa la masa de fructe; reteta: “1 litru lapte( uht 3, 5% grasime +8 tablete claciu lactic; se pune la fiert laptele, cand fierbe se adauga tabeletele pisate, se separa in tifon branza de zer si se spala intr-un jet de apa”.

-galbenusul de ou( la 6 luni), “2 zile pe saptamana in supa de zarzavat, eliminand in aceea zi carnea. se incepe prima saptamana cu 1/4 galbenus/zi… saptamana III-1 galbenus intreg”

-iaurt( la 7 luni)-40-60% grasime ) diverse marci romanest: Napolact, Covalact, Campina), prima zi 2 lingurite…. pana la un iaurt mic.

Ulterior, o data la doua zile introducem o leguma( dovlecel, rosie, ceapa doar la fiert, praz, brocoli, cartof mic, fasole verde etc) sau un fruct nou( para, piersica, caisa, cirese, visine-2-3 boabe, pepene galben, citrice  etc.) Nu se introduce aliment nou, inainte cu o saptamana  de un vaccin si dupa cu o saptamana. Nu se introduce aliment nou cand copilul este bolnav. Sunt foarte multe variante a diversificarii, banuiesc ca difera si de doctor, bebelus, anotimp, majoritatea au aceleasi alimente la baza.

Partea de logistica 🙂

– piureul legume, branzica se pot tine  2 zile in frigider

– pana copilul poate rontai, mesteca corect, se recomanda fierberea alimentelor si nu gatirea intr-o masina cu aburi. astfel se fierb mai bine si piureul iese  ok.

-scaunul de  masa pentru bebe este recomandat din momentul in care copilul sta in fundulet. Noi am folosit pana de curand leaganul si pot spune ca  am avut momente in care am adormit in timp se mancam. Acum insa, ne ridicam in fundulet singure si nu mai stam asa cuminti.

-la  inceput nu sunt necesare prea multe castronele, lingurite, canite. Noi folosim mai mult recipiente mancare, lingurite mici,  lingurite de silicon, o cana cu cioc de silicon.

– conservarea legumelor, frunctelor se face mai bine la borcan decat  pastrarea in congelator pentru ca inghetarea in congelatorul de acasa se face la temperatura mare( fata de inghetarea industriala) si  isi pastreaza nutrientii 3-4 luni.

-alimente cat mai natural crescute si produse. Aici e o intreaga discutie cu privire la cati hormoni mancam si transmitem si cum gasim hrana ok.

-murdaria este inevitabila, mai putina la inceput si mai multa dupa. Joaca e buna pentru bebe!

-ajută dacă aveţi 2 craticioare separate( 1-1,5l). Una pentru fiert carne si una pentru legume, la inceput se fierb separat.

-aveţi nevoie de cana pentru fiert laptele(1l max) când veţi face branzica.

-la început piureul de legume are consitenţa unei supe creme, se papă mai uşor cu o linguriţă puţin mai adancă.

-veţi avea nevoie de o razătoare din plastic sau sticla pentru mere. Răzătoarea din metal oxidează şi mai repede frunctul.

Diversificare nu este grea, e ceva normal. Daca ca mama ai avut grija sa manaci sanatos in sarcina si alaptare nu are de ce sa-ti refuze prea multe alimente( nu zic ca nu e imposibil 🙂 ). Introdu si alimentele care nu-ti plac tie, copilul le poate manac cu placere( de exemplu eu nu prea manca orez si deloc ananas dar Dra Titirez e fan).

Succesul tine de 20% genetica, 30% comportamentul alimentar al mamei, 50% respectarea sfaturilor medicului si rigurozitatea ordinii alimentelor.

0 comments on Operatiunea Buburuza: Diversificarea 5 luni

  1. Si noi avem o schema asemanatoare. Doar ca am inceput cu cereale la masa de seara, adaugate in laptele meu (sau formula). Tot din cauza de greutate. A fost comica prima masa cu lingurita, Nu stia ce sa faca cu mancarea, asa ca a inceput sa suga, moment in care i-a cam cazut din gura :D.
    O intrebare – bebe 2 are 5 luni si sta in fundulet? Intreb pentru ca Bogdan da semne clare ca vrea, nu mai are rabdare sa stea pe spate, dar noua nu ne da medicul voie.

    • Si a mea pe la 5 luni a inceput sa vrea sa se ridice si daca o pun putin intr-un unghi mai strans se aduce singura in fundulet, dar nu sta inca, cade :).
      Eu o mai tin in fundulet sprjinita, cand e in brate. Bebe 2 e mai motric, ca bebe 1 si pare mai precoce in miscari. Eu nu-mi fac probleme, doctorita mea e mai relaxata.

Lasă un răspuns