Ieri a avut loc pentru prima data la noi, Marsul Prematurilor. Daca ati vazut stirile aseara nu aveati cum  sa nu va emotionati la imaginile cu cei mici si firavi. Trebuie sa se schimbe ceva si pentru ei! Sa nu afie o loterie locul intr-un incubator! Au participat parinti, jurnalisti, ONG-uri, VIP-uri, medici si autoritati. Marsul a fost organizat de Asociatia Unu si Unu si reprezinta un semnal de alarma in legatura cu fenomenul nasterilor premature, aflat intr-o contiuna crestere la nivel international.

Ne propunem ca prin acest marș să tragem un semnal de alarmă într-o manieră diferită asupra fenomenului de prematuritate care afectează numeroase familii din România. Ne dorim să sporim conștientizarea și să contribuim la prevenție prin informare. Acest eveniment își propune să determine întreaga societate să lupte și să ajute pentru ca numărul de copii prematuri din România să se micșoreze”, declară Diana Gămulescu, vicepreședinte Asociața Unu și Unu.

In Romania rata nasterilor premature este de 10%, iar in Europa se inregistreaza pentru 500.000 de nasteri premature. Acest fenomen reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile, dar si un risc major in dezvoltarea pe termen scurt al bebelusului.

Ce poate determina o nastere prematura?  Alcoolul, fumatul, dietele de alimentatie nesanatoase, greutatea din timpul sarcinii, statutul socio-economic scazut, nivelul ridicat de stres si numarul mare de ore de lucru, lipsa ingrijirii pre-natale sau realizarea acesteia dupa termen, pot cauza o astfel de nastere!

Ce efecte poate avea o nastere prematura asupra bebelusilor? Pot avea efecte la nivel fizic pe termen lung-aparitia unor probleme de auz, vaz, a afectiunilor cronice ale plamanilor, varii probleme ale sistemului cardiovascular, efecte la nivel neurologic si comportamental- aparitia simptomelor specifice dislexiei, paraliziilor cerebrale, hiperactivitatii, anxietatii sau depresiei, dificultati de integrare a copilului in familie si societate.

Marșul prematurilor va fi organizat anual și va aduce în atenția societății civile, și nu numai, câte o problemă a prematurității, tema marșului din acest an fiind RESPIRAȚIA și incapacitatea nou-născuților de a respira singuri. Anul acesta a fost aleasă data de 10 iunie, în luna copilului, pentru că bebelușii născuți prematur nu au posibilitatea de a primi, imediat după naștere, scorul Apgar cu valoarea 10. Organizatorii consideră, însă, că acești bebeluși sunt de nota 10 prin puterea și dorința lor de a supraviețui.

De asemenea, Asociația Unu și Unu a dorit să reprezinte în mod simbolic, prin activitățile desfășurate, care este parcursul unui bebeluș prematur din burtica mamei, până în momentul în care acesta este conectat la aparate și începe să respire cu ajutorul dispozitivelor. Pentru ca acest drum să fie cât mai scurt și intervenția asupra bebelușului prematur să fie cât mai eficientă, specialistii recomandă ca nașteruile care se întâmplă înainte de cea 32-a săptămână, să se realizeze în maternități cu secții de terapie intensivă neonatală de gradul III.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Unu pentru Unu în parteneriat cu Rogalski Damaschin Public Relations, EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants),  Dreamcatchers, Fun Science – Profesorul Trasnit, SOSI (SOS Infertilitatea), Crucea Albă, ABCD Kids, CHIESI ROMANIA și cu sprijinul: Kiesi, Abbvie, Dorna.”

FB-cover-marsul-cu-data

 Mai multe detalii pe pagina www.unusiunu.com și pe pagina de Facebook.

0 comments on Marsul Prematurilor

Lasă un răspuns