Intr-o dimineata am ajuns  in vizita la Crystal Dental Clinic. Nu pentru o problema stomatologica, ci  pentru a afla despre aceasta clinica.

Urcand pe scari spre sala de conferinta, ochiul meu a observat zona  destinata copiilor( un etaj intreg).  Din ce experiente am avut eu pana acum, e clinica cu  cea mai serioasa pregatire pentru copii. Din punctul meu de vedere,  o masuta si 2 jucarii nu inseamna ca ai clinica stomatologica pentru copii :).

12719507_933719653413359_4770151520577202483_o

Doamna doctor Sorina Blaj a deschis aceasta clinica prin 2000 oferind  din experienta sa acumulata in clinici din Bucuresti,Europa si  SUA.  Pare foarte pasionata de ce face si a investit mult in echipamente, tehnica si dezvoltare clinica.  Toata lumea a fost foarte amabila si  deschisa  la  intrebarile noastre.

Eu stiu cat de needucatii suntem ca natie in materie de preventive si igiena stomatologica….si stiu ca fiecare  dintre noi incercam sa ne educam copiii altfel. Nu exista frica de stomatolog sau orice alt doctor dacaesti educat sa previ si nu sa tratezi!

Mi-au parut foarte interesante abonamentele lor pentru copii si family. Eu le-am dus deja anul trecut pe fete la o  consultatie stomatologica( Madam Furlifus avea 10 luni , iar Printesa 4 ani). Nici o varsta nu e prea mica daca au dinti in gura 🙂 !

Va redau cateva informatii  utile despre  sanatatea orala in functie de varsta si sigilarea dintilor la copii:

„Până la vârsta de 2 ani curăţaţi cavitatea bucală a copilului cu un tifon moale, înainte de erupţia dinţilor. În momentul în care primii dinţi îşi fac apariţia, este timpul să începeţi să-i periaţi. Utilizaţi în acest scop o periuţă de dimensiuni mici, cu peri moi, care trebuie să fie special destinată copiilor. Între 6 şi 24 de luni, dinţii vor erupe treptat, în grupuri, începând cu incisivii inferiori şi terminând cu primii molari superiori. Odată cu apariţia primilor dinţi, nu mai târziu de 1 an, este indicat să faceţi şi prima vizită la medicul dentist. Protejaţi dinţii copilului de apariţia cariilor de biberon, evitând să-l obişnuiţi cu lichide îndulcite mai ales înainte de culcare.

Între 2 şi 5 ani – începeţi să-l învăţaţi să se spele singur pe dinţi, mai întâi ghidându-i dvs. mişcările, ca ulterior doar să-l supravegheaţi. Folosiţi o periuţă de dinţi de mărime corespunzătoare, cu peri moi şi mâner ergonomic, pentru a putea fi manevrată cu uşurintă. În jurul vârstei de 5 ani, vor apărea nişte spaţii între dinţi, arcadele pregătindu-se de erupţia dinţilor permanenţi. Continuaţi să vizitaţi periodic medicul dentist, pentru a evita apariţia şi complicarea cariilor la dinţii de lapte, ce pot avea consecinţe neplăcute asupra dentiţiei permanente.

După vârsta de 5 ani învăţaţi copilul să-şi perieze limba, folosind o periuţa cu un dispozitiv special destinat acestui scop. În jurul vârstei de 6 ani, apar primii dinţi definitivi – molarii de 6 ani care erup în spatele molarilor de lapte. Este foarte important ca aceşti dinţi să fie îngrijiţi cu atenţie pentru a evita apariţia şi complicarea cariilor ce provoacă, de cele mai multe ori, pierderea lor precoce având consecinţe grave asupra sănătăţii orale. Medicul dentist poate recomanda un tratament special – sigilarea – pentru a proteja dinţii de apariţia cariilor. Învăţaţi copilul să folosească aţa dentară şi apa de gură.

După vârsta de 8 – 8,5 ani – cei mai mulţi copii necesită o consultaţie de ortodonţie şi începerea unui tratament ortodontic pentru a stimula creşterea armonioasă a oaselor maxilare şi a dinţilor permanenţi (cu aparate mobile, fixe, trainere). Dentiţia se poate dezvolta în mod diferit în cazul fiecărui copil.

După 18 ani – oricine poate beneficia de un zâmbet atragător prin aplicarea de aparate fixe vizibile sau complet invizibile (aparat fix clasic, lingual, Invisalign)

Nici cel mai riguros periaj dentar nu poate îndepărta în totalitate resturile alimentare din şanţuri şi fosete. Acestea duc în timp la demineralizarea (scăderea rezistenţei) smalţului, fiind urmate de apariţia cariilor pe suprafeţele masticatorii.

Sigilarea dinților este una dintre primele măsuri de prevenire împotriva apariţiei cariei dentare și se face atât la dinții temporari (de lapte), dar, mai ales, la cei permanenți.

Sigilarea constă într-o manoperă total neinvazivă de periaj urmată de aplicarea unui material compozit lichid în strat foarte subțire pentru protejarea sanțurilor și a fosetelor dentare pe suprafețele ocluzale. Materialul pentru sigilare este aplicat și întărit de regulă cu o lampă cu ultraviolete. Sigilarea este total nedureroasă, iar ulterior, la nivelul dintelui nu se va simți nicio diferență. Pentru suprafeţele interdentare cea mai indicată metodă de prevenire a cariilor este folosirea aţei dentare şi a gelurilor de protecţie.

La copii caria are evoluție rapidă, adesea însoțită de afectarea pulpei dentare (nervului), fiind urmată de durere și de imposibilitatea folosirii dintelui. În cazul lor, dinții temporari pot fi sigilați în jurul vârstei de 3-4 ani, când erupția a fost definitivată, iar copilul poate colabora. Odată cu apariția dinților permanenți se începe sigilarea acestora. La 6-7 ani se pot sigila primii molari permanenți, iar apoi, în intervalul 11-13 ani se vor sigila premolarii și molarii de 12 ani.

Materialul de sigilare se poate uza cu timpul și se poate completa ori de cate ori este nevoie (în clinica noastră aceste completări sunt gratuite în condiţiile verificării periodice la 3 luni). Uzura depinde de mușcătura pacientului, obiceiurile alimentare, dar și de tipul alimentației – mai bogată sau mai puțin bogată în dulciuri sau băuturi acidulate. De aceea, se recomandă controlul stomatologic și profilaxia dentară (la un interval de 3 luni pentru copii și la 6 luni în cazul adulților) nu numai pentru ca medicul să verifice integritatea sigilărilor, cât şi pentru preîntâmpinarea apariţiei cariei dentare şi a oricăror procese patologice ale cavităţii bucale.

Sigilarea dinților reprezintă doar una dintre modalitățile de prevenire a cariei dentare. Periajul dentar, ața dentară, apa de gură, controlul periodic și profilaxia urmată de fluorizări/ aplicări geluri cu proteine din lapte (GC Tooth Mousse) ne ajută să avem un zâmbet frumos zi de zi.”

 

Lasă un răspuns