Tare teama mi-a fost de diversificare! Ma gandeam de la 3 luni cum o sa facem, daca va manca, daca va scuipa. O groaza de ganduri…Prima lingurita de piure a fost foarte emotionanta pentru mine, l-am pus pe sotul meu sa filmeze…. domnisoara insa la prima lingurita s-a stambat un pic si apoi fara teama, fara emotii a manacat tot. Oare ea s-a intrebat ce gust va avea diversificare 🙂 ?! Probabil ca nu s-a stresat si si-a vazut de treaba cand a fost cazul. Mda, mami si-a facut griji degeaba, prea multe griji pentru un lucru natural.

Noi am inceput diversificare in jur de 5 luni 1/2. Avand o greutate( si lungime) peste medie, doamna doctor ne-a recomandat sa incepem un pic mai devreme, mai ales ca laptele meu la greutatea ei nu mai facea fata sa-i ofere toti nutrientii necesari.  Si am inceput cu planul nostru pentru diversificare! Cate bordeie( doctori), atatea planurile de diversificare! Va prezint scurt mai jos, diversificarea noastra. Va recomand insa sa va consultati cu medicul pediatru inainte de a incepe diversificarea(fara sfaturile familiei: mar cu biscuite) si sa respectati programul indicat de dansul/dansa.

Primele doua luni au insemnat introducerea meselor cu alimente solide si apoi sa ne-am focusat pe introducerea a cat mai multe alimente. Am inceput cu piureul de radacinoase( morcov, patrunjel, pastarnac, telina). Reteta: „500g zarzavat( 1/2 morcov, 1/2 radacini)+1000ml apa plata+un praf de sare. Se poate prepara si jumatate din cantitati, dar pastrand proportia 250g zarzavat/500ml apa.  legumele se fierb pana se inmoaie fara a adauga apa. Se separa, se paseaza in blender( daca aveti un robot babycook este si mai bine). Se amesteca cu zeama in care au fiert si se completeaza pana la 1000ml( sau cantitatea initiala de apa). Se mai da o datat in clocot si se raceste brusc. Dupa ziua 4-5 nu se mai adauga apa dupa fiert”.  Este importanta racirea brusca ( ex: sub jet de apa rece) pentru a nu permite bacteriilor sa se dezvolte. Piureul se introduce treptat la masa de pranz( 30 ml- prima zi, 60 ml -a doua zi…180ml). Pana se ajunge la cantitatea totala se suplimenteaza masa cu lapte.  Dupa 180ml piure se pot da 3-4 lingurite apa plata fiarta si racita. Stiu ca introducerea sarii este controversata, medicul nostru ne-a dat argumente logice si am decis sa o ascultam.

Apoi a urmat introducerea:

-carne vita matura( treptat in piureul de legume).

-ulei de germeni de porumb( treptat in piureul de legume)

-masa 2 : piuere fructe- mar curatat de coaja, ras pe razatoare de sticla, introducere treptate: 2 lingurite-prima zi, 4 lingurite-a doua zi… pana la un mar intreg

-branzica facuta in casa la masa de fructe; reteta: „1 litru lapte( uht 3, 5% grasime +8 tablete claciu lactic; se pune la fiert laptele, cand fierbe se adauga tabeletele pisate, se separa in tifon branza de zer si se spala intr-un jet de apa”.

-galbenusul de ou( la 6 luni), „2 zile pe saptamana in supa de zarzavat, eliminand in aceea zi carnea. se incepe prima saptamana cu 1/4 galbenus/zi… saptamana III-1 galbenus intreg”

-iaurt( la 7 luni)-40-60% grasime ) diverse marci romanest: Napolact, Covalact, Campina), prima zi 2 lingurite…. pana la un iaurt mic.

Acum, o data la doua zile introducem o leguma( dovlecel, rosie, ceapa doar la fiert, praz, brocoli, cartof mic, fasole verde etc) sau un fruct nou( para, piersica, caisa, cirese, visine-2-3 boabe, pepene galben, citrice  etc.) Nu se introduce aliment nou, inainte cu o saptamana  de un vaccin si dupa cu o saptamana. Nu se introduce aliment nou cand copilul este bolnav. Sunt foarte multe variante a diversificarii, banuiesc ca difera si de doctor, bebelus, anotimp, majoritatea au aceleasi alimente la baza. Nu prea sunt eu de acord cu introducerea  de la inceput a fructelor exotice( ce nu cresc la noi in tara) din simplu motiv ca genetic noi nu am trait la Ecuador 🙂  si are un impact asupra sistemului digestiv un aliment mai putin obisnuit pentru  tara noastra.  In plus, nu pot garanta legumele/fructele  productie Romania, dar cele de productie straina… ce stim cu totii ca se culeg mai crude si la transport, in depozite  ” se coc” ajutate de diverite substante.

Partea de logistica 🙂

– piureul legume, branzica se pot tine  2 zile in frigider

– pana copilul poate rontai, mesteca corect, se recomanda fierberea alimentelor si nu gatirea intr-o masina cu aburi. astfel se fierb mai bine si piureul iese  ok.

-scaunul de  masa pentru bebe este recomandat din momentul in care copilul sta in fundulet. Noi am folosit pana de curand leaganul si pot spune ca  am avut momente in care am adormit in timp se mancam. Acum insa, ne ridicam in fundulet singure si nu mai stam asa cuminti.

-la  inceput nu sunt necesare prea multe castronele, lingurite, canite. Noi folosim mai mult recipiente mancare, lingurite mici,  lingurite de silicon, o cana cu cioc de silicon. Cam  multe diminutive nu :)?

– conservarea legumelor, frunctelor se face mai bine la borcan decat  pastrarea in congelator pentru ca inghetarea in congelatorul de acasa se face la temperatura mare( fata de inghetarea industriala) si  isi pastreaza nutrientii 3-4 luni. Noroc  anul acesta, cu buni si matusica ca avem deja compoturi fara zahar si gemuri. Multumim!

-carti de rete. Eu am doua carti.  „Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani”-Ruth Yaron( am aflat de ea aici) si ” Cum  sa-ti hranesti copilul” Vicki Lansky. Nu am ajuns sa le folosesc la retete. Mai tarziu, poate! Oricum unele lucruri sunt specifice societatii din care vine autoarea si dupa mine cu sunt aplicabile noua, dar iti dau idei.

-alimente cat mai natural crescute si produse. Aici e o intreaga discutie cu privire la cati hormoni mancam si transmitem si cum gasim hrana ok.  In alt post voi aborda si aceasta tema!

-murdaria este inevitabila, mai putina la inceput si mai multa dupa. Joaca e buna pentru bebe!

Later update: Am uitat sa mentionez câteva lucruri. Multumesc  Claudiei  pentru atenţionare :)! Şi anume:

-ajută dacă aveţi 2 craticioare separate( 1-1,5l). Una pentru fiert carne si una pentru legume, la inceput se fierb separat.

-aveţi nevoie de cana pentru fiert laptele(1l max) când veţi face branzica.

-la început piureul de legume are consitenţa unei supe creme, se papă mai uşor cu o linguriţă puţin mai adancă.

-veţi avea nevoie de o razătoare din plastic sau sticla pentru mere. Răzătoarea din metal oxidează şi mai repede frunctul.

Răzătoare sticlă

Bol şi linguriţă silicon
Bol şi linguriţă silicon

Linguriţe diverse

Deci, diversificarea nu e chiar asa de grea si esti tu mai speriata decat e bebe. Respecta sfaturile si programul oferit de doctor!

Va urma!

0 comments on Diversificare-the begining

Lasă un răspuns