Iata ca a venit si momentul in care a trebuit sa ne pregatim pentru „institutionalziarea”  copilului, datorita faptului ca Buni a trebuit sa plece acasa si noi preferam „institutionalizare” decat bona.

Cum am gasit cresa?  Am mai avut o tentativa anul trecut si deja alesesem cresa. Am ales o cresa de stat foarte aproape de locul de munca al  sotului. Motivele pentru care am ales o cresa de stat au fost:

  • raportul finaciar/beneficii este mai mare la stat din punctul nostru de vedere. La o cresa/gradinita privata medie platesti de 3-4 ori mai mult pentru aceleasi tratament. Diferenta la cele private( nivel mediu) o face amabilitatea cu care ti se raspunde ca si parinte, „ambalajul” daca vreti. Stiti ca  nu-mi place sa platesc marketingul :).
  • avem acces la institutiile din sectorul 1, ce sunt un pic mai putin aglomerate. Dupa vreo trei saptamanii de mers la cresa am realizat ca suntem norocosi ca avem in drum „sectorul1” care e mai putin populat de cartiere de locuinte si mai multe de firme. Mi s-a povestit de o cresa din sectorul 2 sau 3 cred, unde in grupa erau 30 de copii. Nu pot spune ce povesti pot porni de la dorinta parintilor ca copii lor sa primeasca atentie, fiind imposibil sa ai grija de 30 copii in acelasi timp.
  • exista o asistenta medicala tot timpul si sunt mai stricti cu primirea copiilor bolnavi.
  • exista frica de a restecta standardele de nutritie si igiena datorita diverselor controale si incidente.
  • cresa cea mai aproapre dintre unul dintre parinti a fost o cresa de stat. Norocul nostru ca are o curte mare si chiar o gradinita de legume.
  • mancarea este gatita in institutie
  • cresa este alegerea pana in toamna cand vom merge la gradinita( de la 3 ani).

La cresele/gradinitele de stat te intalnesti cu lipsa locurilor datorita lipsei personalului( in orasele mari cred). Insa exista solutii acolo unde exista vointa si oameni cu care poti vorbi.

Cum ne-am pregatit? Inainte de a intra in colectivitate, la recomandarea doctorului pediatru am facut cateva analize de imunitate. Ni s-a prescris o schema de imunomodulare pe 3 luni. Eu am apucat sa-i fac primele doua luni inainte sa mearga la cresa. Ni s-au prescris de 2 ori pe an sa luam o doza de Polimod, Axil sau Pigitil( se gasesc in Italia) si apoi 10 zile pe luna, timp de 3 luni Bronhovaxom junior( pliculete).

Dupa ce ma ales cresa, am depus cererea( la cele de stat se depun la DGASPC-ul de sector), am fost acceptati. Am fost cu o saptamana inainte sa incepem sa vorbim cu cei de la cresa. Ni s-au prezentat o lista de necesar:

-2 randuri de schimburi

-1 pijama

-papucei sau sosete pentru clasa. Papuceii Tikki sunt minunati si in acest caz

-scutece. Noi inca nu am scapt, dar suntem pe drumul cel bun.

-sticla cu apa

-o data pe luna sau cand este nevoie: sapun lichid, prosoape de hartie, servetele umede

-carte de colorat, piese tip Lego mari, hartie creponata si clase, lipici, creioane colorate

Meniul e afisat zilnic. In mare e ok,  cu exceptia puiului din comert si a feliutei de muschi file ce apare o data la 2 saptamani dimineata.

Pentru noi a insemnat si o achizitie de body-uri si pantaloni mai subtiri mai multi cat se ne ajunga in timpul saptamanii daca ar trebui sa-i schimbam zilnic.

Psihic, am incercat sa-i amintim din cand in cand, ca va merge la joaca cu multi copii. Cred ca ar fi fost util sa ne jucam cu papusile de-a gradinita.

Revenim cu detalii despre primele 3 saptamanii:)

 

0 comments on Pregatiri pentru cresa

  1. Pingback: Baby Manager
  2. David a mers pana in martie anul trecut la gradi privata. Pentru ca l-am dat de la 1.5 luni si la stat nu il primeau. Am observat insa ca la gradinita noastra privata incepuse sa se plafoneze. Nu mai invata multe lucruri noi, nu am mai inteles sistemul educativ – care se presupunea ca il urmeaza pe cel de stat – si tot voiau sa il pastreze in grupa mica, desi urma sa o termine. Ar fi ramas in grupa mica la 4 ani, cu copii de 2. Cam mare diferenta. Asa ca l-am mutat la o gradi de stat. 15 copii in grupa, 2 educatoare – una dimineata, una dupa-masa – si activitati cu mult mai bune. Nu s-a mai oprit din invatat si jucat de atunci :).

Lasă un răspuns