De ce fugim de nasterea naturala?!

Modul in care vei naste trebuie sa fie alegerea ta, asa cum corpul si copilul este al tau! Nu este al prietenei tale care a nascut acum  2 ani groaznic, nu este al matusei ce nu mai vrea sa treaca printr-o nastere naturala ever, nu este a n femei ce au nascut deja si  gasesc ca e ok sa impartaseasca cu tine experientele traumatizante si chiar sa le amplice!  Nu este nici a doctorului cu care nasti, care e comod si prefera sa-ti dea argumente sa nasti programat pentru a nu-i deranja vacantele planificate.

Statisticiile  oficiale referitoare la situatia nasterilor, sunt ingrijoratoare pentru Romania:

 • „Dupa anul 1989, in Romania, rata natalitatii a scazut extrem de mult, ajungand la aproximativ jumatate. Drept dovada a descresterii continue, pentru anul ce tocmai ia sfarsit, luna ianuarie, Institutul National de Statistica a estimat cu 1360 mai putin copii decat in luna corespondenta a anului 2013.
 • In Romania se inregistreaza un procent de 34,15% femei care nasc prin cezariana (in anul 2013 au fost inregistrate 67959 cezariene conform Centrului National de Statistica si Informatica in Sanatate Publica) , situandu-ne pe locul trei in Europa; este vorba de un procent cumulat, caci in maternitati/clinicile private poate ajunge si la 80%, desi indicatiile europene in domeniu fac referire la un procent de 10% din totalul de nasteri. Inaintea tarii noastre se afla Cipru cu 52,2% si Italia cu 38%, iar dupa noi urmeaza Portugalia cu 36,3%. Germania, Luxemburg, Malta, Polonia si Elvetia au prezentat procente de 30% sau mai mult; Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda, Norvegia au fost sub 20%.
 • Conform unui raport din 2008 in Romania in ce priveste nasterile vaginale 68,2% au fost realizate cu epiziotomie. In Germania in schimb din 422 893 nasteri vaginale, 27,7% au fost realizate cu epiziotomie.
 • In Germania nasterile costa 1800-2300 euro pentru gravida si 850-1200 euro pentru copil (costurile sunt separate). Daca este vorba de o cezariana costurile totale ajung la 3900-4200 euro, iar daca se doreste ingrijirea de catre seful de sectie este vorba de un pret de 5000-8000 euro. Oricum costurile sunt suportate de asigurarea de sanatate (ca si in Marea Britanie) in procent de 90-100% in functie de optiuni, ajungand in final la aproximativ 1000 euro.”

Mai multe detalii puteti gasi aici.

Cum totul in viata porneste de la atitudine, incearca sa o ai macar cand vine vorba de copilul tau.  Nasterea naturala este cea mai buna pentru tine si bebe, in caz ca nu stiai! Daca era cezariana, Dumnezeu ne dota cu un bisturiu la purtator! Informeaza-te, consulta-ti doctorul. Apropo: schimbati doctorul daca e de acord cu cezariana din prima si spune ca tu oricum nu puteai naste natural- vei plati un macelar ce taie la cerere! Sunt si cursuri pe aceasta tema( exista in Bucuresti cel putin ). Ia tu  decizia si nu asculta cu urechea la „vorbe”! Sa fim seriosi: s-a inventat epidurala, nu te mai chinui asa tare, doctorii nu mai au aceleasi tehnici de taiere perineu ca pe vremea mamei si doare doar la expulzie care tine putin, dar te mai ajuta si adrenalina din corp! Daca incerci sa privesti mai obiectiv si pozitiv lucrurile, nu mai sunt atat de rele.

Initial eu, ametita de povestile celor din jur m-am speriat si vroiam cezariana. Apoi am fost la un curs de Info Q&A( gratuit) tinut de moasa Vania Limban( site aici). Am iesit cu o perceptie total schimbata si mi-am dat seama cat conteaza informatia corecta in comportamentul nostru ca oameni. Am mai discutat cu doctorul, cu care ma hotarasem sa nasc si am decis nastere naturala. Lumea din jurul meu cand auzea ce „oroare” vreau sa fac, incerca sa ma convinga de contrariu! Cam greu sa te convinga cineva neinformat…. Intr-un final am nascut prin cezariana( recomandare doctor) pentru ca domnisoara mea avea 3800g si nu a dorit sa se intoarca cu capul in jos, riscurile fiind foarte mari.

Credeti-ma frica si teama amplifica totul, insa nu inseamna ca daca faci cezariana nu o sa te doare. Din experineta mea, Dumnezeu nu-ti da durerii pe care nu le poti duce. Orice taietura doare dupa si in general pe timp mai indelugat. Te poti folosi de noile tehnici de anestezie( epidurala,analgezia inhalatorie) pentru nasterea naturala- chiar iti va fi greu sa simti ceva.

Imi veti spune ca avem diferite grade de durere. Nu, avem diferite grade de ambitie, determinare si bun simt! Atribute ce pot fi educate! Nu exista aparat sa masoare nivelul de durere intre 2 fiinte . Ex: de ce se spune ca femeile suporta mai bine durerea decat barbatii? pentru ca avem mai multa determinare decat ei! Asa ne-a lasat Dumnezeu, altfel nu putea sa facem multitasking cu viata noastra :).

In toate tarile civilizate s-a inteles importanta nasterii naturale si este sprijinita inclusiv de stat. La noi insa, femeile ingrozite de povesti din Epoca de Aur, au creat moda nasterilor prin cezariana la cerere. Pai nu e mai simplu sa stai la pat in spital, sa-ti nasti copilul in ce zodie alegi tu si sa te chinui dupa acasa sa te recuperezi 5-14zile?! Adica  nu te doare atunci pe moment, te doare dupa…

Sunt multe avantajele nasterii naturale:

 • te recuperezi mult mai repede
 • e  un act fiziologic
 • viata sexuala nu este afectata
 • scade riscul depresiei postpartum
 • adaptarea mai buna a copilului la mediul exterior
 • riscuri  scazute pentru mama
 • alaptarea este mult mai usoara
 • este o experienta unica  in viata ta. Pentru mine faptul ca am simtit chiar si contractiile „m-au imbogatit”

Ma bucur ca acum avem si un site dedicat nasterii naturale, unde gasim centralizat diverse informatii, povesti frumoase si diverse metode pentru nastere: www.nastenatural.ro, o campanie sociala Diva Hair(www.divahair.ro) si Qbebe (www.qbebe.ro).  E minunata initiativa lor! Il gasiti si pe FB.

My point: nu lua o decizie fara sa o gandesti macar! Nu lasa frica indusa de povesti sa hotarasca pentru voi! Macar incearca sa ai o atitudine si nu ceda ispitei de a nu gandi! Nasterea un lucru natural scris in ADN-ul nostru de la inceputul lumii. De ce crezi ca putem pacali natura?

Lasă un răspuns