Eu am mulţi pitici…unul dintre ei este că vreau să învăţ jocuri educative pentru Domnişoara Pelican. Mi se pare că nu ştiu şi trebuie să învăţ, că nu am nici un pic de talent. În plus pentru vârsta Ioanei(11 luni), oferta de jocuri şi jucări este destul de săracă. Noroc că există persoane de la care mă pot inspira :)!
Stresată de acest pitic, am participat sâmbăta acesta din proprie iniţiativă la un seminar interactiv pentru părinţi şi copii, „De(-a) ce ne jucăm” organizat în cadrul Librăriei Adevarul Domnei de către www.magazinulpiticilor.ro. A participat dna Anca Munteanu, presedinte al Asociatiei Române de Psihanaliză Legăturilor de grup şi Familie.
Pentru Ioana, a fost prima ieşire în „colectivitate” şi pot spune că am descoperit noi lucrurila ea. În jurul ei erau copii mai mari, 2-4ani. Dacă de obicei când este într-un loc nou, este mai timidă, acum a fost zâmbăreaţă încă de la început, a vrut să strea mai mult în picioare, a interacţionat cu salteluţele interactive tip puzzle. Era foarte curioasă să vadă ce fac copiii şi când era foarte mare zarvă, „vorbea” şi ea în limba ei. A fost şi prima dată când a făcut cu mânuţa ” PA”!
Pentru mine a fost prima experinţă în mijlocul unor copii( mai mult de 2). Am putut să observ cum se joacă la diferite vârste, cum se ceartă, cum se supără, cum se împacă, cum reacţionează mămicile. A fost foarte util, să văd ce mă aşteptă :). Trebuie să mai repetăm experinţa! Cel mai repede copii învaţă în grup.
Din discuţiile noastre am reţinut că şi noi ne jucam când eram mici :), trebuie doar să ne aducem aminte cum. Se pare că dacă se mai întâmplă ca în familie să ne certăm, nu e chiar aşa de grav. Copilul învaţă şi el noi metode de descărcare emoţionale, în afară de a plânge. Este mai bine să vadă că ne exteriorizăm. Dacă ţinem în noi oricum el percepe tensiunea şi îl afectează. Bineînţeles vorbim de certuri uşoare şi rare :).
Pe aceiaşi temă de joacă a scris şi Laura un articol foarte util.
Am ieşit amândoua de acolo obosite: eu de joacă, ea de informaţii… sau oare, invers :)?! Preluând o întrebare a doamnei Anca, care a fost jucăria voastră preferată când eraşi mici? Se pare că a mea era o mandolină :)!
Problema cu ce vede copilul in familie, vav de certuri este variabila. Chiar am vazut o emisiune in care era invitata o dna dr. psiholog pediatru si spunea ca este interzis sa te certi in fata copilului mic , mai ales pana la varsta de 4 ani, pt ca este varsta la care se formeaza echilibrul emotional si educativ al copilului si chiar nu trebuie sa vada asa ceva, pt ca asa o sa se formeze si o sa reactioneze in viitor. Asa ca, parerile sunt impartite….cel mai bine este sa asculti parerile tuturor si sa te orientezi dupa acelea pe care le crezi corecte.
Jucaria mea preferata era un bebelus alb, cu care dormeam mereu. Inafara lui, nu aveam ceva anume.
Te pup
Eu am întrebat-o pe doctoriţă pentru că mie teamă că uneori s-ar putea să nu ne putem controla. Da, sunt multe păreri.
Şi eu am avut mai tărziu un bebelus, il chema Appolo :)!
Stai sa vezi cate invata la cresa, daca o vei da! A mea are 2 ani si a invatat sa se dea in topogan, si abia cand am vazut ca au la cresa topogane am inteles de unde atata graba se se urce pe topoganele din parc!
🙂 sunt convinsă că învaţă multe! eu aştept cu nerăbdare să facă propoziţii, să mă disctez 🙂
Baiatul meu a fost foarte cuminte si totusi, cand avea 1 an si o luna, in timp ce stateam cu el in fata blocului, alaturi de alte mamici si copiii lor, a luat o masinuta si i-a dat unei fetite in cap, din cauza ca incerca sa i-o „fure”. Am fost socata, nu stiam cum sa reactionez, nu ma asteptasem la o asemenea reactie. Nu vazuse nicaieri asa ceva, nu intelegeam cum de i-a venit ideea sa loveasca un copil cat el de mic. Nici acum nu imi explic. :))
Nu am avut o jucarie anume. De fapt, nici nu prea aveam jucarii. In schimb, baiatul meu a dormit aproape 10 ani cu un ursulet de plus. :))
Am citit că copiii mici sunt agresivi când vor să atragă atenţia unei persoane pe care o plac 🙂
Se poate. Era cumintica si frumoasa foc. A revazut-o acum cativa ani, cand era deja domnisorica si a placut-o fara retineri. :))
Hai ca sa ma bag si eu in discutie. Jucaria mea preferata era un avion facut din bucatele de tata……
Si eu cred ca nu trebuie sa te certi de fata cu copii. Intrebarea mea este, ce ii faci copilului ca sa stie cand trebuie sa reactioneze la o rautate facuta de alt copil ? Sa nu imi spuneti ca nu trebuie sa reactioneze si sa spune……hai da si in partea stanga !
Buna George! Şi cum te abţi să nu te cerţi in faţa copilului? Sigur nu vei reuşi tot timpul
Ana, sper sa nu te superi ca las un link pentru George la tine, legat de intrebarea lui.
George, uite ce am facut eu: http://vienela.ro/cei-sapte-ani-de-acasa/
Multumesc Vienela pentru link, mă ajută şi pe mine. 🙂
Ai idee daca mai organizeaza astfel de seminarii?
Buna Roxy! Ei ziceau că s-ar face in fiecare luna. Poţi întreba la http://deacenejucam.blogspot.ro/