vaccin_de_10_ori_mai_scumpDin momentul in care devii mama, te gandesti cum sa faci sa fie mai bine pentru copilul tau. Orice informatie este utila dar este si reala?! Orice informatie te poate ajuta sa te decizi sau te poate incurca si mai tare!

Pentru ca in jurul meu vad o „isterie” pe tema vaccinarii, as vrea sa-mi spun si eu mica mea parere. In caz ca nu stiati multe mame refuza sa mai faca anumite vaccinuri copiilor pentru ca  exista posibilitatea ca aceste vaccinuri sa fie daunatoare( nu vreau sa intru in detalii pentru ca nu sunt platita sa fac lobby aceste-i teme :)). Zvonistica este foarte puternica si este alimentata zilnic si de carti/internet. In Vestul Europei din cate am inteles „panica” este mult mai puternica ca la noi.

Eu am ales sa-i fac toate vaccinurile din schema obligatorie. Orice alt vaccin, mai ales vaccin ce isi face reclama 🙂 este o vanzare ce foloseste teama parintilor.

Dupa ce am auzit de la prietenele mele cateva „zvonuri” mi-am intrebat pediatra si doctorul de familie ce parere au.  Ce mi-au explicat mi s-a parut logic: toata zvonistica a pornit de la doua companii farmaceutice concurente( logic, strategie ce se foloseste si in alte piete si stiu cazuri concrete) si ca beneficiile unui vaccin sunt  mai multe decat riscurile unui refuz al vaccinului.

Eu in general, nu-mi place sa ma iau dupa lume. Pornesc de la faptul ca sunt constienta ca nu ma pot documenta in acesta privinta ca sa iau o decizie ca un specialist, asa ca ar trebui sa am incredere in medici. Am citit un pic si  cateva articole  pe internet. Nici unul nu mi s-a parut obiectiv, desi tot incercau sa aduca argumente specializate … orice informatie poate fi manipulata, deci nu le pot lua ca relevante. Mai ales ca aduceu niste argumentele false pentru vaccinul antituberculoza( boala despre care stiu ceva si stiu cum ne afecteaza)  Am incercat sa citesc o carte scrisa de un doctor( specialist), dar nici nu am deschis-o, pentru ca inca de la coperta era clar ca incerca sa ma manipuleze. Pe coperta erau doua poze, una cu un bebelus si una cu un adul in scaun de rotile! Obiectiva… nu cred!

In perioada in care exista un trend ce vinde( vezi gripa aviara), rasar tot felul de specialisti. Specialistii vor scrie si vor spune argumete ale opiniei ce vinde, deci daca ai vrea sa te informezi care ar fi beneficiile unui vaccin  banuiesc ca ar trebui sa studiezi tratate de medicina pentru ca informatii comerciale nu vei gasi. NU VIND astfel de infomatii! VAND informatiile care iti induc teama, frica… si parintii sunt specialisti in astfel de emotii.

Credeti-ma, zilnic suntem manipulati cu informatii si nu ne dam seama! Un exemplu real: lipsa unor medicamente…ciclic ies aceleasi persoane in media si spun ca nu mai sunt x medicamente, ca e criza, etc. Dupa ceva timp lucrurile se linistesc, probabil pentru ca  contracul cu o anumita companiele farmaceutica s-a semnat. De curiozitate urmariti aceste informatii, sunt ciclice. Putem pariu ca vom mai avea cel putin  un scandal pe acesta tema, in curand!

Deci, de ce ar trebui sa ascult sfaturilor unor „vanzatori” decat sfaturile medicului?

Ca veni vorba de sfaturile medicilor, am primit cateva sfaturi pe acesta tema din partea specialistilor de la Centrul Medical Medsana. Le multumesc si sper sa va ajute!

„Vaccinurile sunt utile pentru ca le oferă copiilor protecție împotriva unor afecțiuni care pot avea repercusiuni grave. Vaccinurile sunt preparate biologice dotate cu proprietăți antigenice, care declanșează apariția răspunsului imun al organismului. Practic, prin vaccinare se injectează în organism o cantitate mică de ser care conține o bacterie, un virus care și-a pierdut virulența, la care organismul reacționează prin producerea de anticorpi specifici care îl va proteja de viitoarele infecții. Eficiența vaccinării este demonstrată prin dovezi statistice, care indică fără dubii o scădere importantă a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin anumiți agenți infecțioși pentru care au fort introduse programele de vaccinare în masă.

Însă există în jurul vaccinurilor nenumărate discuții, printre care si una referitoare la cea mai potrivită schemă de vaccinare pentru copii. În continuare vă vom oferi răspunsuri la multe dintre întrebările despre calendarul de vaccinare, cum pregătim copilul pentru vaccinare și postvaccinare. Deoarece sugarii și copiii fac parte din categoriile de cele mai expuse la îmbolnăviri, este important să fie vaccinați deoarece sistemul lor imunitar nu
este dezvoltat pentru a face față unor afecțiuni și mai ales complicațiilor pe care le generează. În general, lanaștere și pentru câteva luni după naștere, copii sunt protejați de anumite afecțiuni datorită anticorpilor primiți de la mamă, dar numai pentru acei viruși și germeni pentru care mama și-a dezvoltat imunitate. Și nu putem vorbi de o protecție totală, deoarece sunt cazuri în care fac chiar acele afecțiuni, dar în forme mai ușoare. De aceea, majoritatea vaccinurilor sunt administrate copiilor mici care nu pot fi protejați de anumiți agenți infecțioși importanți cu complicații grave (tuse convulsivă, poliomielită, hepatita B etc.). Administrarea vaccinurilor poate presupune rapeluri, administrări de doze suplimentare la intervale de timp optime pentru consolidarea și instalarea unei imunități de durată. Cu siguranță că este nevoie de vaccinare, deoarece este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, cea mai eficientă metodă de a preveni anumite afecțiuni care pot pune în pericol dezvoltarea și chiar viața copiilor noștri. Este bine ca să discutați cu medicul de familie sau pediatrul, încă înainte de venirea copilului pe lume ce opțiuni de vaccinare aveți, ce vaccinuri opționale să aveți în vedere. Unele vaccinuri sunt incluse în schema națională de vaccinare conform Programului Național de Imunizare, finanțat de Ministerul Sănătății și sunt gratuite, pe când vaccinurile opționale sunt contracost. Astfel veți primi răspunsuri la întrebările dumneavoastră, vă puteți bifa în calendarul de monitorizare a dezvoltării copilului și aceste aspecte. Medicul vă poate explica ce opțiuni aveți pentru vaccinurile neincluse în schema obligatorie, deoarece puteți să vă alegeți o chemă în care să aveți o singură administrare a vaccinului în loc de mai multe, în funcție de tipul vaccinului și vârsta copilului.

Cum pregătim copilul pentru vaccin?

În primul rând, înainte de vaccinare copilul trebuie consultat de medicul de familie sau de medicul pediatru și trebuie verificat carnetul de vaccinare. Copilul trebuie să fie sănătos, să nu aibă febră, să aibă o stare generală bună, altfel nu poate fi vaccinat. În al doilea rând, discutați cu medicul despre efectele adverse ale vaccinării și fiți pregătiți să faceți față unui puseu de febră, cel mai comun dintre ele. Rețineți că febra este un simptom al reacției organismului care ne arată că își creează imunitatea, de aceea e  bine să știm cum și când să intervenim și mai ales, că febra poate fi controlată ușor dacă sunt respectate întocmai indicațiile medicului. Verificarea carnetului de vaccinare vă ajută să știți de fiecare dată dacă ați scăpat din vedere vreo vaccinare, căci anumite vaccinuri pot fi administrate și după o schemă alternativă, dacă starea de sănătate a copilului sau alte condiții nu permit
vaccinarea conform schemei clasice pe care o prezentăm în continuare. Și fiți pregătite să liniștiți copilul căci
injecțiile sunt dureroase.”

Concluzie: alegem zi de zi pentru copii nostri! Sa alegem, nu sa fim manipulati !

0 comments on Vaccinuri: o alegere?

  1. Ai spus tot prin : Sa alegem, nu sa fim manipulati!
    Pharma industry rules! 🙂 Bine ca ei ne ofera alternative sanatoase si in niciun caz nu ne manipuleaza 🙂
    Despre cartea pe care nu ai deschis-o as vrea sa ti-o cumpar, poate altcineva care nu se uita si judeca dupa poza de pe carte, alege sa citeasca si un studiu subiectiv. De fapt mai toate cate citim sunt subiective…..formula tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte inca nu s-a gasit….
    Eu cred ca genetica e departe a fi citita si rezolvata de medici, asa ca imi rezerv dreptul sa cred ca pot fi organisme care sa raspunda negativ la un stimul la care alte cateva mii sa raspunda pozitiv.De fapt nu e doar o parere este o certitudine. Ma intreb de ce unii mananca arahide si nu au nimic iar altii pot muri….Hmmmm…..ce ciudat! Despre asta e cartea. Despre faptu ca efectele adverse 1 la 1000 sau 100.000 pot fi ale copilului tau, iar faptul ca introduci un preparat biologic cu un virus in stare latenta unora poate dauna. In plus, nu esti ferit de virusul respectiv, pentru ca el poate avea tulpini usor diferite, astfel ca organismul tau sa fie nevoit din nou sa lupte si sa produca anticorpi. Nu e vina nimanui daca nu bebe are o reactie alergica puternica la unul din preparatele biologice din vaccin si el se alege cu o boala autoimuna sau alta deficienta. Asta-i viata , ar spune unii…. dar explica acest lucru unei mame…..pana nu esti in papucii cuiva care a avut de suferit de pe urma unor medicamente/tratamente/vaccinuri , care si-au asumat efectele adverse parerea mea foarte subiectiva 🙂 este sa nu judeci alegerile si intrebarile unor parinti.
    Nu laud cartea, cred ca pe alocuri exagereaza, dar tu, om istet poti trage doar info utile/interesante nu si pe cele absurde si exagerate.
    Eu sunt o mama care refuza deocamdata vaccinul ROR – marea salvarea impotriva bolilor copilariei. Care boli ale copilariei le-am avut, am supravietuit (intra-adevar am suferit enorm, a se citi nici nu imi amintesc – mama poate vreo 3-4 zile s-a chinuit cu mine) Pe vremea anului 82 nu era acest vaccin si uite ca ma numar printre supravietuitorii generatiei mele. Multumesc Doamne-Doamne!
    Ma amuza si faptul ca un vaccin nu protejeaza dar cu siguranta vei face forme usoare daca il ai in tine. 🙂 Ma intreb acum, nu cumva SI ACEST LUCRU depinde tot de organismul fiecarui copil in parte? Nu cumva sunt unii care ii scoti cu nasul afara si apoi stau raciti o saptamana si altii stau desculti in iarna si nu au nicio treaba.Nu tine de genetica?
    Traiasca pharma industry ! Ei nu ne manipuleaza, ei ne salveaza (contra cost, evident!) 🙂
    Numai bine!
    anca

    • Draga mea Anca, iti multumesc pentru parere. Iti respect alegerea! Nu ma intelegeti gresit, nu laud nici pe unii nici pe altii. Mi-am exprimat parerea mea, subiectiva bineinteles. Fiecare mama alege, asta e important. Vreau sa constientintzam ca alegem si cum alegem. E drept, ca depinde foarte mult si de genetica individului. Sa dea Dumnezeu ca toti copii sa fie sanatosi! Mie mi se pare ca nu putem scapa de „dropul de sare” si atunci macar sa-l constientizam. Nu judec pe nimeni, pentru ca nu-mi permit, doar imi exprim o parere. Mie in acest moment, parerea pediatrei mi se pare mai fair si am incredere in ea. Cum bine stii, Ioana trebuie sa ia 6 luni niste antibiotice… in fiecare saptamana ma gandesc sa nu i le mai dau, apoi ma gandesc ca daca ii fac mai mult rau( pe hartie sunt mai benefice decat alternativa). Trebuie sa fac o alegere, nu?!
      Lucrurile sunt foarte delicate, alegerile sunt dificile mai ales cand vine vorba de copil, nimic nu e garantat. Eu am hotarat sa-mi spun parerea mea subiectiva, doar ca sa ofer si o alta opinie pentru cine vrea sa o citeasca.

  2. Off Doamne! Este un subiect foarte complex care trebuie tratat cu foarte multa seriozitate. Parerea mea este ca nu trebuie sa asculti nici de „vanzatorii” de medicamente, nici de profesionisti – in speta medicii. Cred ca vav de vaccin , trebuie sa asculti doar de propria inima si constiinta. Spun asta pentru ca, din pacate , in familia mea exista doua cazuri care, in mintea mea, dau peste cap toata teoria legata de aceste vaccinari. Primul caz , este al tatalui meu, o persoana cu handicap, care de 60 de ani sufera de poliomelita pt ca atunci nu existau aceste vaccinuri si nu a avut aceasta sansa, sa i se administreze. Si al doilea caz, este al fratelui meu , care datorita medicilor ce nu i-au facut controlul cum trebuia, inainte de vaccinare, s-a imbolnavit foarte grav si i-a afectat vederea. Tin sa mentionez ca fratele meu a fost printre cei doi norocosi , din cinci, care au scapat cu probleme legate de auz sau vedere, pt ca alti trei copilasi vaccinati odata cu el , nu au mai avut sansa sa-si serbeze urmatoarea aniversare.( e adevarat ca s-a intamplat in urma cu 30 de ani, dar……s-a intamplat si numai D-zeu stie cati or fi fost ca acesti copilasi)..
    Asadar, pe de-o parte sunt de accord cu tine Ana, gandindu-ma la tatal meu, pe de alta parte sunt de accord cu cititoarea ta Anca, gandindu-ma la fratele meu.
    Sunt de parere, ca trebuie sa ganditi voi pt voi si pt copiii vostri , fara sa-i lasati pe altii s-o faca in locul vostru!

    Va pup,
    Ramona

    • Ramona imi pare tare rau pentru situatiile aparute in familia ta. E trist. Cred ca pediatra Anei nu va fi de acord cu faptul ca unii copii au murit a 2 a zi de la un vaccin. 🙂 Eu nu sunt total anti vaccin – nu pot fi pentru ca nu am studiat atat de mult cat sa imi asum aceasta alegere, doar ca nu sunt de acord cu industria pharma si nici cu medicii care promoveaza business-ul.Plus ca nu trebuie sa ma iau dupa un medic sau 2 si sa nu mai deschid ochii si urechile.
      Sa dea domnul sa fie bine pentru copii nostri, sa nu simtim pe pielea noastra greselile medicilor sau a licorilor vindecatoare.
      Numai bine,
      anca

      • Nici eu n-am spus ca sunt impotriva vaccinurilor, atata timp cat eu i le-am facut pe toate lui Vladut. Am expus situatiile din familia mea doar pt simplul motiv ca ele exista si sunt mereu in fata ochilor mei ( si culmea sunt situatii exact opuse), si totodata ca si semn ca inteleg perfect atat opinia Anei cat si pe-a ta. Nici nu-mi permit sa-mi dau cu parerea vav de acest subiect, daca trebuie sau nu sa facem copiilor aceste vaccinuri, pt ca pana la urma totul este o loterie( poate fi bine, poate fi rau in ambele situatii). Sunt de asemenea de acord ca medicina a evoluat foarte mult de-acum 30 de ani, dar tot loterie este( cum reactioneaza fiecare organism la medicamente, la boli, ….ce spuneai si tu mai sus).
        Singura parere pe care v-am spus-o este aceea ca noi trebuie sa decidem ce credem ca este mai bine pt noi si pt copiii nostri si sa nu lasam pe altii s-o faca in locul nostru. ( eu cel putin sunt de parere ca daca fac ceva gresit, macar sa fi facut pt ca asa am gandit eu si nu pt ca m-am luat dupa altul).
        Sanatate multa tuturor si mai ales copilasilor nostrii!
        Va pup!

  3. 🙂 asa sunt scorpionii, patimasi pe anumite subiecte 🙂 o sa vezi si tu la domnisoara ta mai incolo 🙂
    Sa dea Domnul sa fim cu totii sanatosi!
    anca

Lasă un răspuns