O veste buna in sectorul 6! II felicit pe cei ce au avut aceasta initiativa.

SocialXchange – magazinul fără bani, unde oferi și primești

Fără un loc de muncă și cu doi copii de vârstă școlară acasă, care cer de mâncare, tanti Lenuța a bătut la porțile noului magazin social din sectorul 6. Timp de 4 ore a călcat haine, a șters geamurile și a măturat în interior. Totul pentru 30 de puncte, noi-nouțe, care s-au transformat pe loc în produse: 2 litri de ulei, 3 conserve de carne, 2 kg de făină, 10 napolitane. Tot tanti Lenuța a mai ales din rafturile magazinului o cutie cu detergent și un săpun, plecând cu mai puține griji spre casă.

Este doar un exemplu de cum funcționează SocialXchange, magazinul social inaugurat astăzi, 19 martie 2015, pe raza sectorului 6.

La evenimentul de lansare au fost alături de noi jurnaliști din presa scrisă și audio-vizual, reprezentanți ai administrației publice locale și ai organizațiilor non-guvernamentale, beneficiari și donatori, precum și membri ai comunității on-line, deținători ai blogurilor mamicaurbana.ro, minuni.ro și tusibebe.blogspot.ro.

Gândit ca un intermediar între cei care doresc să facă acte caritabile și cei care au nevoie de astfel de gesturi, magazinul simplifică procedura de donație a unor bunuri, dar și condiționează accesul persoanelor cu venituri modeste la aceste produse de efectuarea unor activități de muncă în folosul comunității. Noul proiect al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 a apărut ca urmare a nevoii de a stimula atât actele de caritate cât și sentimentul de responsabilitate în rândul asistaților social, dar și din dorința promovării unor principii, precum respectul față de donator, protejarea demnității beneficiarului și echitatea socială.

Ca element novator, magazinul oferă donatorilor un pachet de servicii de abilitare și agrement precum salinoterapie, cursuri de limbi străine, parenting, activități sportive și divertisment. La fel de inovator este și sistemul de puncte pe baza căruia funcționează acest concept, care exclude aportul banilor din întregul proces, accentuând și mai mult ideea de sistem caritabil, non-profit, cu destinație specific socială.

În cadrul magazinului sunt acceptate ca donații alimente neperisabile, cu termene de valabilitate care să permită depozitarea lor pe o perioadă rezonabilă, precum și produse de igienă, îmbrăcăminte, jucării, articole pentru copii, rechizite, cărți, articole sportive etc.

Beneficiari ai produselor donate sunt persoane asistate social de pe raza sectorului 6, care au acces la serviciile magazinului pînă la depășirea situației de criză și găsirea unui loc de muncă stabil, în economia reală. Sunt acceptate numai persoane adulte, apte de muncă, sau tineri care îndeplinesc condițiile legale pentru a munci.

Doamna Laura, o tânără mămică, beneficiară a serviciilor oferite prin intermediul SocialXchange, ne-a mărturisit că acestă idee a ajutat-o foarte mult. Deși trece printr-o perioadă plină de lipsuri, poate să aprovizioneze totuși locuința cu toate produsele de care are nevoie. Este un proiect minunat, menit să ajute oamenii care pot trece în mod pasager printr-o situație grea din punct de vedere financiar. Vin aici și în schimbul muncii mele, plec acasă la copii cu desaga plină în primul rând de alimente și de produse de curățenie, dar pot să beneficiez și de rechizite sau jucării, pentru că zâmbetul copiilor mei este foarte important. Cei care s-au gândit la acest concept și-au dat seama că sunt oameni care au demnitate și care vor să muncească, nu să primească de pomană, plus că nevoile fiecăruia sunt diferite de la caz la caz și dacă azi am nevoie de detergent pentru rufe, mâine aș vrea să iau o carte de povești sau produse alimentare. Aici se poate!”

Magazinul SocialXchange este situat pe Calea Crângași nr. 3, într-o locație cu spațiu generos de depozitare, ușor accesibilă pentru cetățean, într-o zonă liniștită, în apropierea unui parc.

Sub deviza ” Îndrăznește! Pas cu Pas facem Diferența!”, magazinul îi așteaptă pe toți bucureștenii să doneze și să contribuie la succesul acestui proiect.

Informații suplimentare pe http://www.socialxchange.ro/

PAVO0609 PAVO0697

Lasă un răspuns