Avem 8 luni, peste 9 kg, suntem mancacioase si am trecut la etapa urmatoare! Am sa impartasesc cu voi, ultimile nouatati :). Va recomand, inainte de orice schimbare in dieta bebelusului sa va consultati doctorul.
Avem voie acum:
-sa pasam legumele cu furcutilita, consistenta trebuie sa fie mai putin fina,
-sa taiem carnea manual foarte fin,
-sa mancam perisoare dietecice,
-putem incerca diverse retete cu ingredientele pe care avem voie sa le mancam: ex: dovlecel umplut cu carne, sau rosie umpluta( doar fierte si nu la cuptor)
-ni s-a permis cate un biscuite special penru copii si o masura de cereale in iaurt. Nu mai mult, ca ne umflam :). Atat biscuitii cat si cerealele, trebuiesc cumparate potrivit varstei. Si fara diverse arome: papaya, capsuni etc. Biscuitele se mananca sub supravegherea unui adult. Cred ca e valabil cu orice finger food.
-avem voie si fructe din compot sau din dulceata. Toate aceste conserve trebuie sa fie de casa, sa nu contina aditivi, aspirina, conservanti.
-inca nu avem voie: pepene rosu, castravete, struguri, capsiuni, fructe de padure.
Reteta pentru perisoare dietetice( 8 luni): carnea fiarta se da prin masina de tocata, se leaga cu un galbenus de ou si orez. Se fac perisoare si se fierb.
Pana acum, copilul meu mananca, nu face nazuri. Am inceput sa ii dau si la 5 ore masa, pentru ca i-am mai marit cantitatea de mancare si nu ii este prea foame dupa 4 ore.
Insa…procesul de hranire a devenit un pic mai complicat :). In sensul, ca acum stam la masuta noastra si vrem sa ne mai si jucam, suntem curioase, vrem sa luam noi bolul cu mancare, mai punem o manuta pe noi, una pe scaun. Intre lingurite, pentru ca ii ies dintii( e ok daca ies si 4 dinti de o data cum ni se intampla noua), mai roade tablia mesei. Avem deja urme vizibile :)! E fun si nu ma pot plange, stie sa deshida gurita si mananca in general tot!
Da, stiu sunt foarte norocoasa… ca imi mananca copilul! Am insa, cateva teori personale legat de diversificare, bazate pe ce am mai vazut in jurul meu la diversi copii si ce am mai discutat cu dna doctor:
-ai sanse sa-ti faca mai putine mofturi la masa, daca in timpul sarcinii ai mancat sanatos si diversificat.
-ai sanse sa-ti faca mai putine mofturi la masa, daca in primele luni de alaptare( naturala) tu ai o dieta sanatoasa, diversificata, fara dulciuri din comert, te hidratezi bine.
-daca tie nu iti place o leguma/fruct, nu inseamna ca si copilul o va refuza
– ca sa spui ca un copil refuza un aliment, trebuie sa incerci de cel putin4-5 ori la intervale de 1-2 saptamani. Adica mai incearca de cateva ori( nu numai o singura data), la 1-2 saptamani distanta ca sa te asiguri. Poate fi doar o faza de moment.
-copilul nu are pofte, e doar curios. Nu trebuie sa guste tot ce manaci tu… cand va fi mai mare vei vrea sa-l dezveti!
Eu cred ca bebe, „isi scrie” in memorie gusturile pe care le primeste de la mama in timpul sarcinii si prin lapte. E drept, ca trebuie sa ai si putin ajutor, sa te bata cineva la cap sa nu uiti sa manaci in primele luni dupa nastere si sa reusesti sa te abti de la junk food. Toate chimicalele din produsele din comert( dulciuri, fast food, etc), altereaza „gustul” si pofta copilului. Pai daca tu manaci numai alimente cu potentiatori de gust, cum transmiti mai departe „informatia” la bebe?! Probabil, conteaza mult si cat de relaxata este mama in primele luni ca sa nu cedezi tentatiilor. Aici intervine ajutorul familiei! Eu cei drept am fost rasfatata, cu lipsa grijei pregatirii propiei mese si cu dulciuri de casa cu foarte putin zahar( lapte cu orez, budinca de orez, de paste).
Sunt convinsa, ca difera si genetic apetitul unui bebe dar cu siguranta suntem si noi de vina intr-un anumit procent :)!
Va urma
0 comments on Diversificarea- the next level