Cred că toţi ştim că nu e bine să stăm la soare, nu? Sau mă înşel? Probabil că mă înşel, pentru că numai aşa s-ar explica numarul mare de „pasionate de bronz” şi mămicile ce îşi plimbă copiii pe la 12 ziua fară nici măcar o pălărioară?!

Nu pot să le înteleg, pe fetele, femeile ce stau cu orele la soare pentru un bronz cât mai puternic şi mai uniform. Se dau cu ulei şi stau nemişcate la ore, când soarele este cel mai puternic, aranjându-şi slipul minuţios pentru a nu face prea multe „dungi”.  Parcă s-ar vedea in public :)! Sau şi mai rău se duc regulat la solar. De ce ai vrea acum să arăţi ca un tăciune şi peste câţiva ani să te intrebi de ce îţi îmbătrâneşte pielea aşa repede….Pentru moda de moment sau pentru ca râde lumea de tine?! Pentru că toate produsele se vând mai bine dacă se leagă de mare şi soare?! Ca să nu mai vorbesc de faptul că te îngrămădeşti în super aglomeraţie la mare, pe plajă, la masă, pe drum. Pentru aţi arde pielea, a sta în aglomeraţie cu orele şi stre, plateşti foarte mulţi bani, bani ce nu prea  şti pe ce îi dai… In ţara aceasta există zone mult mai decente din punct de vedere aglomeraţie şi preţuri, dar nu sunt la botul calului, mergi cu pic dar nu stai ca pe A2. Ex: Ardeal, Maramureş, Bucovina etc. Şi ce să vezi, e soare şi acolo!

O.K, înteleg, un pic de bronz, un pic de stat la soare face bine dar în orelele recomandate….da, dar atunci nu te poţi face „tuci” numai în 2 zile de plajă! Bine, nici ca mine care nu am rabdare să stau să mă colorez un pic şi mă prinde soarele în funcţie de tricou :). Norocul meu că am un pigment bun şi mă înnegresc repede şi nu sunt chiar aşa de albă!

Să zicem că de corpul tău poţi să-ti baţi joc dar cu copilul tău ce ai? Cum poţi să scoţi un copil afară la plimbare(că nu se vede că te-ai grăbi pentru o situaţie) în plină zi şi fară al acoperi? Săracul copil e cam alb, nu?!

Să recapitulăm puţin( conform World Health Organisation):

 • razele UV sunt foarte puternice între ora10 a.m şi ora 4 p.m. În această perioadă se recomdă evitarea expunerii la soare.
 • când vă expuneţi la soare, utilizati cremă de protecţie cu factor SPF minim 15( eu aş zice că e puţin, SPF minim 30)
 • reaplicarea periodică a cremei( la 2 ore sau dupa fiecare ieşire din apă)
 • expunerea îndelungată la soare poate duce la diverse boli ale pielii, ochilor, sistemului imunitar.
 • expunerea îndelungată la soare duce la îmbatrânirea prematură a pielii.
 • este importantă şi protejarea ochilor
 • se recomandă expunerea treptată la soare daca tot vrei să te bronzezi
 • evitarea expunerii îndelungate chiar dacă folosiţi factor de protecţie
 • copiii sub 3 ani, nu se expun la soare
 • copiii, pentru că sunt în creştere  sunt mult mai afectaţi, de către razele soarelui.  Expunerea la  soare în timpul copilăriei şi adolescenţei pot duce la diverse forme ale cancerului de piele.

  Raportul dintre expurea la soare şi riscul de îmbolnăvire

Puteţi găsi mai multe informaţii aici şi aici. Gasiţi şi multe documente legate de acest subiect aici.

Am ataşat şi o mică broşură: „how to enjoy the sun safely”

„Enjoy sun, but enjoy it saftley.”

0 comments on Bronzul şi soarele

Lasă un răspuns