Cel mai mare șoc pentru mine anul acesta, a fost pre-purbetatea mai vizibila a Drei Prințesa (aproape 9 ani). Ce Covid, ce restricții…să realizez că copilul meu nu mai este bebeluș și că nu o mai pot lua în brațe cu totul…și să-i văd transformarile către adoleșcentă a fost un punct de mini depresie și realizare a realității pentru mine ca mamă!

Dra Prințesă a început cu semne mici încă de acum 1 an: schimbare miros transpirație și creștere păr. Am realizat că nu mai este bebelușul meu frumos, când i-am observat că are semne de creștere sâni. Am fost acum 1 an la un medicul edocrinolog, să mă asigur că suntem într-o dezvoltare nomală. După o verificare, suntem ok -pare că așa e ritmul de dezvoltare al copilului și nu e ceva nemaintâlnit dacă pubertatea începe să dea semne la 7 -8ani.

Mă gândeam să împărtășesc cu cine este interesat să citească, cum ne adaptăm noi la schimbarile prin care trecem atât ca informații, cât și ca suport moral.

Dra Prințesă a început să conștientizeze că se produc schimbări interioare de aproximativ 9-10 luni. Am început cu schimbările fizice acum aproapre 2 ani, emoțional mai târziu și pentru că este foarte conștientă de emoțiile ei, pune multe întrebări. Ea a oberservat că este mai nervoasă, ca a început să aibă episoade de furie. Prima reacție a fost: Mama ce se întâmplă cu mine! Am început să discutăm despre emoțiile ei și să-i explic că sunt normale și trebuie să învețe să le gestioneze.

Ca părinți, trebuie să discutăm cu copil despre schimbări, chiar dacă nu inițieaza ei discuția. Eu am încercat sa-i explic și să-i povestesc despre cum se transforma corpul unei fete/femei de la gradiniță. Am avut tot timpul o adaptare a informațiilor reale conform vârstei. Acum pare că a venit momentul să i explic lucruri cu subiect și predicat!

Am apelat bineințeles și la cărți care să le explice anumite lucruri despre pubertate și să le introducă noțiuni noi de biologie și lucruri utile și despre sexul opus. Informațiile sunt adaptate vârstei ex: prezervatiuvul este descris ca o modalitate să te protejezi de boli și să nu faci copii si nu se explică tehnic cum se utilieaza sau care este procesul. Copilul meu a citit varianta Ce se întâmplă cu mine, pentru fete Susan Meredith. A ajuta-o și i-a plăcut!

Încă de la vârste foarte mici, noi am discutat cu fetele de unde vin copii, ce este menstra, cum crește copilul în burtică, dar cu un discurs adaptat vârstei. Am început cu o poveste despre oul și peștișorul, burtica mamei și păturica din burtică. Copiii pun întrebări, dar nu intră prea mult în detalii, nu vă speriați! Am observat că dacă le raspund logic la întrebare, nu vor să dezvolte mai departe și să intre în amănunte care ar fi un pic intime.

Cum Dra Prințesă îți dezvoltă și descoperă corpul și emoțiile, am făcut avut ca acțiuni la care m-am gandit:

-am discutat cu ea despre ce urmează să se întample și tehnic i-am aratat cum trebuie să acționeze când va apărea ciclul menstrual. Am avut discuție despre diferențele între absorbante, tampoane interne și ca ar putea să se simtă rău. I-am explicat despre experiența mea, inclusiv cum a evoluat după ce am născut. Informații pe care i le voi tot repeta, cu singuranța!

-încerc să avem discuții constante și să-i răspundem la întrebări. După ce a citit cartea despre „Ce se întamplă cu corpul meu?” a avut câteva întrebări și zilnic are nevoie să-i validăm ce crede și simte.

-subliniem lucrurile negative la care trebuie să aibă grijă, ca abuzul sexual, care sunt implicațiile ingienei corporale, etc.

-am participat la doua cursuri organizate de compania la care lucre: „Educatia sexuala: ce ar trebui sa stie copiii si cand?, Sexualitatea intre 6-9 ani și 10-14 ani”, susținute de de Simona Nicolaescu. Aceste cursuri mi-au validat modul meu de gandire și cum am acționat pană acum. În plus, m-au pregătit pentru urmatoare perioada, 10-14 ani.

Las aici un rezumat din perspectiva mea:

6-9 ani

  • primul pas pentru ați ajuta copilul, este să te cunoști pe tine și să întelegi sexualitatea ta, să-ti pui întrebări și să te uiți la ce ai învățat tu în copilărie și pe propia piele.
  • de ce să vobești cu copilul tău la 6 ani? Dna Nicolaescu ne-a dat 6 motive: copiii sunt curioși, pregătești terenul, previi anxietatea pubertății, fete si băieții primesc educație, previne abuzurile sexuale, îi ajuta să ia decizii sanatoase despre corpul lor.
  • dna Nicolaescu ne recomda ca orice discuție să aibă la bază urmatoarele elemente: încredre, responsabilitate, fapte și valori
  • părinții joacă un rol important în formare imaginii corporale și a imaginii de sine a copilui
  • discutații despre ce înseamnă relații adecvate, ce înseamnă iubirea și respectul într-o relație
  • atenție la gesturile neadecvate ale copilului: dacă sunt persistente e bine să implicați un specialist.
  • există pe youtube filmulețe adaptate vârstei pentru a exprima vizual anumite întrebări.

10-14 ani

  • princiipiile de mai sus se pastrează, întrebările devin mai complexe
  • citiți împreună despre tipurile corporale și diferite ale oamenilor: ectomorf, mezomorf, endomorfsursa poza
  • documențați-vă împreună și răspundeți la întrebările copilui
  • permite-i să eșueze până când găsește calea spre informație/soluție
  • oferă spațiu pentru intimitate și libertate de expresie (ex: nu certăm copilul că se uită prea mult în oglindă)

Aceasta este prima mea experiență și trebuie să am grijă cum ofer informații, pentru că de cele mai multe ori avem doi copii care asistă la răspunsuri. Ca orice parte a educației copilul nr 2, copie mult de la primul și sare niste pași. Mă ajută mult ca amândouă sunt fete!

Ceea ce mai cred că este important în afară să-i ofer un exemplu, este implicarea tatălui în discuții. Acum începe să aibă un interes mai exprimat catre băieți și are nevoie să-i validăm ce simte: cum știu că un băiat mă place? ce este normal într-o relație băiat-fată și ce nu?Și da ajută când suntem 2 și avem o întrebare dificilă :)!

Cred că ne-am adaptat și cred că cel mai greu în acest moment, este ca mamă să mă deconectez de la copilul meu cum era la grădiniță și să mă conectez cu noua lui personalitate în modelare. Emoțional și eu sunt într-o transformare, retrăiesc pubertatea mea și conștientizez de ce fac anumite lucruri ca adult. Sunt mult mai conectată cu mine!

Va urma…

Lasă un răspuns