Prin ani ’50 in S.U.A, firmele producatoare faceau reclama agresiva pentru lapte praf si mancare bebelusi, cum ca ar fi mai sanatose, mai bogate in vitamine, mai benefice copilului. Existau si doctori care le recomandau mamelor sa hraneasca bebelusul cu lapte praf,  argumentand ca avand sani mici cu siguranta nu vor avea prea mult lapte :).  Si uite asa, in socitatea de consum dupa vreo doua generatii, este tabu sa alaptezi la ei( tabu-adica cu scandal daca alaptezi in plublic). Acum dupa atatea cercetari si probleme de alimentatie, se lupta sa schimbe din nou perceptia generala si incearca sa promoveze alaptarea.  E absurd, sa ajungem asa! Oricum trendul Europei de Vest, este pe cat mai natural in cresterea copilului.

Da… stim ca e mai usor sa hranesti copilul cu lapte praf: nu trebuie sa ai un regim alimentar sanatos, nu te stresezi prea mult, stii cat mamanca si ai „constiinta” impacata si sigur nu prea vei avea lapte destul…

Aloooo…doar 2% din femei au o problema cu producerea laptelui( studiu efectuat de doctori romani pentru S.U.A), restul sunt: greseli in pozitia alaptarii, frecventa alaptarii, alimentatia mamei, stresul si oboseala mamei, mama se ascunde sub: nu am lapte! pentru ca nu vrea sa i se lase sanii-mda, indiferent tot ti se slabeste muschiul, etc. Adica depinde foarte multe de noi ca mame daca vrem sa alaptam sau nu. Laptele matern este cel mai sanatos pentru copil si-i ofera in primele 6 luni toti nutrientii necesari. E mai ieftin si mai simplu sa alaptezi. Te ajuta si pe tine ca si mama sa-ti revii  fizic si ajuta enorm la crearea legaturii dintre mama si bebelus. Credeti-ma, devine minunat cu timpul!

Consider important: sa ai o alimentati sanatoasa( fara plajeli, diversificata zilnic, fara alimente care consideri ca te baloneaza si observi la bebe ca-l afecteaza, ai sa afli n  variante dar ai incredere in ce stii tu despre tine), sa respectii cele 3 mese zilnice,  sa te odihnesti cat poti mai mult, sa bei multe lichide( incluzand ceaiul recomandat de doctor), sa te asiguri ca pozitia de alaptare e corecta, sa nu te iei dupa folclor :).  Producerea laptelui tine de cerere si oferta! Cantitatea de lapte se regleaza in functie de cat are nevoie/papa bebe. Primele trei luni va fi o cantitate mai mare pentru  ca bebelusul atunci creste cel mai mult, iar apoi se  regleaza in functie de cerere. Deci nu-ti piezi laptele dupa 3 luni , cum  am auzit la multe mamici!   Bebe trebuie sa pape la maxim 4 ore, nu lasa sa treaca mai mult de 4 ore intre mese/scoatere lapte.  Copiii sunt diferti, insa in general ei stiu  cat au nevoie sa manace.  Eu am refuzat sa ma stresez  cat manaca si daca ii ajunge.   Daca bebe nu plange prea mult intre mese, e bine !

Eu am ales sa-i  fac un program pentru mese si am ajuns sa papam la intervale de 4 ore fara prea mult efort. Consider ca trebuie sa-i mai fac si eu program si te ajuta sa mai iesi din casa. Noi am avut colici, tratamentul inainte de mese si sfaturile date de doctor au functionat si nu am plans decat rar, cand mai manca mama alimente ce ne faceau  rau :).  Sansele de reusita sunt mari sa nu te chinui prea mult, daca respecti tratamentul si digestia bebelusului.  Se recomanda sa mance la 3 ore  pentru  a putea permite ca ultima masa sa se digere si sa nu fermenteze lapte peste lapte, ce duce la si mai multe dureri de burtica. Din propie experinta: cand manca la  doua ore pentru ca mami nu stia ce sa faca cu bebe avea dureri mai mari. Cum am trecut la minim 3 ore intre mese, s-a vazut o mare diferenta si la cat de umflata era burtica.  Trebuie sa ai rabdare si sa nu abandonezi, copilul poate manca la  3 ore.  Depinde cum vrei sa-l inveti tu!

Cam lung aticolulul nu 🙂 !  Incercati o data la 2 saptamani sa-i dati lapte matern si din biberon, sa se invete si cu biberonul, te  va ajuta inclusiv in programul zilnic pe care ai vrea sa-l ai si tu.  Suzeta dupa 6 saptamani e recomandata, mai devreme poate afecta suptul copilului, deci si cantitatea ta de lapte. Nu uita sa-ti iei vitaminele in continuare, e important pentru corpul tau! Eu am continuat sa iau vitaminele recomandate de doctor pe  perioada sarcini. Bineinteles, trebuie sa-ti intrebi si doctorul daca e in regula, pentru a nu se intersecta cu diverse afectiuni personale.

Inca alaptez( 7luni), am inceput diversificarea si deja imi e dor de mai multe mese de lapte! Eu cred ca inveti sa te simtti mama, sa ai instincte materne cu timpul si ca nu e un sentiment cu care te trezesti peste noapte! Alaptarea te ajuta in acest proces. Pentru mine la inceput era ciudat, prima luna am considerat-o necesara si ca trebuie facuta, dar apoi a devenit un lucru frumos, de apropiere intre mine si copilul meu.

0 comments on Alaptarea

Lasă un răspuns