Sunt sigura ca nu sunt singura mamica ce se streseaza cu diverse scenarii din viitor despre copiii si accesul la internet.
Am primit cateva sfaturi de la Bluparty si m-am gandit sa le impartasesc cu voi.
„Siguranța copiilor online – câteva statistici
Smartphoneurile și deviceurile mobile sunt un adevărat pericol pentru cei mici. Academia de Pediatrice a descoperit că 75% dintre copii între 12 și 17 ani au acum un smartphone pe care îl folosesc zilnic, iar cu 10 ani în urmă, în 2004, procentajul era doar 45%.
Rețelele de Social Media sunt cea mai mare teamă a părinților. Statisticile ne arată că 1 din 5 copii își verifică conturile de social media de 10 ori pe zi.
Mai mult decât atât, peste 20 000 de copii cu vârste mai mici de 13 ani încearcă zilnic să-și creeze un cont pe Facebook, unde se înregistrează cu o vârstă falsă, mai mare. Amintiți-vă numai de cazul „Ziua Izabelei” și cum au degenerat lucrurile.
Conform Netnanny.com, 82% din copii sunt expuși la conținut necorespunzător în mediul online până la vârsta de 11 ani. Acesta poate fi conținut adult sau conținut violet și poate să apară de oriunde, de la „inocentele” desenele animate de pe Youtube la tutorialele pentru jocurile video.
Incidentele online sunt de cele mai multe ori accidente. 70% dintre copii au dat din greșeală de conținut adult dintr-o căutare inocentă pe Google, cu scopul de a-și face temele.
Riscurile la care se expun copiii pe internet
Acestea sunt doar câteva din riscurile la care se expun copiii atunci când stau pe internet:
- Pot fi urmăriți de persoane necunoscute, cu intenții ascunse.
- Pot fi umiliți online, fenomen care se numește “cyber bullying”.
- Furtul de identitate.
- Distrugerea reputației se poate face extrem de ușor online și pe lângă asta, materialele existente vor fi aproape imposibil de distrus.
- Accesarea zonelor obscure ale Internetului, cum sunt piețele ilegale.
Din nefericire, de multe ori părinții sunt aceia care îi pun pe cei mici în pericol. Acest fenomen este foarte des întâlnit în cazul părinților foarte tineri, care postează poze cu bebelușii lor nou-născuți, fără să se gândească la consecințe.
Măsuri de protecție pentru copii atunci când folosesc internetulIată câtvea din lucrurile pe care poți să le faci pentru a-i asigura protecția copilului tău atunci când navighează pe internet:
- Familiarizează-te cu tehnologia și ce tooluri îți pot fi utile
- Nu îl lăsa să își facă un cont de Facebook până ce nu are 13 ani
- Monitorizează și controlează constant activitatea online a copilului tău
- Evită aplicațiile care nu mențin un istoric al conversațiilor
- Educă-l despre folosirea responsabilă a internetului
- Arată-i că poate să aibă încredere în tine
Controlul parental este un lucru cu care nu sunt de acord toți părinții, dar este un rău necesar. Prevenirea incidentelor din online ajută la prevenirea unor catastrofe care i-ar putea marca viața unui copil.
Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum să îți protejezi copilul pe internet și păreri din partea părinților bloggeri și a specialiștilor în parenting, vezi ghidul complet aici: http://www.bluparty.ro/sfaturi-parenting-siguranta-copiilor-pe-internet/”
Multumesc Bluparty for careing!
Exista o mica diferenta intre titlul articolului si titlul pozei, ce poate ar trebui corectata in caz ca nu e intentionata. 🙂 Hai, in text, treaca-mrarga, dar chiar in titlu?
Intentionata nu e, posibil datorita „vitezei”mele.